Hypokondrian hoito

Hypokondria, eli sairauden pelko, on pakonomainen ja irrationaalinen pelko tai huoli, joka liittyy vakaviin terveydellisiin tiloihin ja sairauksiin. Hypokondrian omahoidossa tärkeää on omasta hyvinvoinnista ja säännöllisestä elämänrytmistä kiinni pitäminen. Hyvinvointia… Lue lisää »

Paniikkikohtauksen oireet

Paniikkikohtaus alkaa usein yllättäen ja ilman havaittavaa laukaisevaa tekijää, mutta toisinaan taustalla voi olla esimerkiksi erilaiset fobiat. Paniikkikohtauksen oireet ovat tyypillisesti intensiivisiä ja vievät huomion täysin itseensä, mistä johtuen tilanne… Lue lisää »

Lapsen käytöshäiriö

Lapsen käytöshäiriö on pitkäaikainen käyttäytymisen häiriö, jonka oireita ovat ikätasosta poikkeava uhmakas, aggressiivinen ja epäsosiaalinen käyttäytyminen. Häiriö aiheuttaa haittaa lapsen toimintakyvylle sekä sosiaalisille suhteille. Käytöshäiriö on lapsilla varsin yleinen: sitä… Lue lisää »

Nuoren viiltely

Viiltely on yksi yleisimpiä itsetuhoisen käyttäytymisen muotoja. Se on varsinkin nuorilla melko yleistä: noin 12 prosenttia 13-18 vuotiaista suomalaisista nuorista on viillellyt ainakin kerran. Viiltelyssä harvemmin on kyse itsemurhayrityksestä, mutta… Lue lisää »

Dissosiaatio ja dissosiaatiohäiriöt

Dissosiaatiossa mielen eri rakenteiden, kuten muistojen, tunteiden, toiminnan ja identiteetin, välille syntyy katkoksia. Yleisemmin dissosiaatio on seurausta traumasta. Ihmisen psyykkisen sietokyvyn ylittävä traumaattinen tapahtuma voi ikään kuin jakaa mielen kahteen… Lue lisää »

Läheisen syömishäiriö

Syömishäiriöt ovat yleisiä mielenterveyden häiriöitä: eri arvioiden mukaan noin yksi kymmenestä sairastaa jotain syömishäiriöstä. On siis varsin todennäköistä, että joku ystävistäsi, perheenjäsenistäsi tai työtovereistasi sairastaa syömishäiriöitä. Läheisen syömishäiriö herättää luonnollisesti… Lue lisää »

Keräilypakko

Keräilypakko on mielenterveyshäiriö, jota sairastavalla on pakonomainen tarve kerätä ja säilyttää tavaraa siinä määrin, että se aiheuttaa haittaa yksilön elämänlaadulle. Sairastanut kokee, että ei kykene luopumaan tavarasta, mistä johtuen tavaramäärä… Lue lisää »

Eristäytyvä persoonallisuushäiriö

Persoonallisuushäiriöissä ihmisen käyttäytyminen, tunteet, kokemukset ja ajattelu poikkeavat jollain tavalla siitä, miten ihmiset keskimäärin kohtaavat tiettyjä tilanteita tai kokemuksia. Eristäytyvä eli skitsoidinen persoonallisuushäiriö kiteytyy tunteiden ilmentämisen vaikeuksiin ja sosiaalisten tilanteiden välttelyyn.… Lue lisää »

Psykoosipiirteinen persoonallisuushäiriö

Persoonallisuushäiriöissä ihmisen käyttäytyminen, tunteet, kokemukset ja ajattelu poikkeavat jollain tavalla siitä, miten ihmiset keskimäärin kohtaavat tiettyjä tilanteita tai kokemuksia. Psykoosipiirteistä eli skitsotyyppistä persoonallisuushäiriötä kuvaavat omalaatuinen käyttäytyminen ja epätyypillisyys uskomuksissa, puheessa ja… Lue lisää »