Hypokondria, eli sairauden pelko, on pakonomainen ja irrationaalinen pelko tai huoli, joka liittyy vakaviin terveydellisiin tiloihin ja sairauksiin. Hypokondrian omahoidossa tärkeää on omasta hyvinvoinnista ja säännöllisestä elämänrytmistä kiinni pitäminen. Hyvinvointia parantavat säännöllinen ruokailu, liikunta sekä mielekkäät harrastukset ja palautumiskeinot. Mikäli sinulla on taipumusta lukea runsaasti terveyteen liittyviä julkaisuja tai tarkkailla kehoasi, näitä olisi hyvä pyrkiä vähentämään, sillä ne todennäköisesti vain lietsovat pelkojasi.

Hakiessasi apua terveydenhuollosta, olisi hyödyllistä, mikäli löytäisit itsellesi lääkärin, jota voit tavata säännöllisesti, ja joka ymmärtää sairauden pelkoa ja siihen liittyviä tunteita. Lääkäreiden tiheä vaihtuvuus voi osittain pahentaa pelkojasi, ja hypokondriasta kärsivillä onkin usein taipumusta hakea mielipiteitä useilta eri lääkäreiltä varmuuden saavuttamiseksi. Tämä voi kuitenkin tuoda useampia näkökulmia tilanteeseen, mikä voi olla hämmentävää. Terveydenhuollon ammattilaisten tulee ottaa kaikki huolesi vakavissaan ja tutkia oireesi, vaikka kärsisitkin hypokondriasta.

Hypokondriaan kannattaa hakea ammattiapua, mikäli oireet heikentävät suorituskykyäsi ja jaksamistasi. Hoidon tavoitteena on parantaa toimintakykyä ja lievittää oireita. Hoitona voidaan tarjota erilaisia psykoterapioita, jotka tarjoavat keinoja oireiden ja omien tunteiden hallintaan. Psykoterapiassa keskitytään erityisesti välttelykäyttäytymisen estämiseen, tiedon lisäämiseen ja omien huolien ja uskomusten tunnistamiseen. Tarpeen mukaan hoidossa voidaan käyttää myös mielialalääkitystä.

Tukea ja apua

Mikäli jatkuvat huolet ja pelot omaan terveyteesi liittyen aiheuttavat sinulle kuormitusta ja hankaloittavat arkeasi, voit aloittaa avun etsimisen soittamalla asiantuntijoillemme.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset