Keräilypakko on mielenterveyshäiriö, jota sairastavalla on pakonomainen tarve kerätä ja säilyttää tavaraa siinä määrin, että se aiheuttaa haittaa yksilön elämänlaadulle. Sairastanut kokee, että ei kykene luopumaan tavarasta, mistä johtuen tavaramäärä kasvaa siihen pisteeseen, että se häiritsee elämää. Tyypillisesti häiriö alkaa nuoruudessa ja muuttuu vaikeammaksi iän myötä. Häiriön kehittymisen taustalla on usein niin perimätekijöitä kuin hankalia elämäntapahtumia. Arvioilta noin 2 prosenttia aikuisista sairastaa keräilypakkoa.

Pakonomaista tavaroiden keräämistä voi esiintyä myös muissa psykiatrisissa sairauksissa, kuten pakko-oireisessa häiriössä, skitsofreniassa ja masennuksessa, mutta keräilypakko voidaan diagnosoida vain jos se ei oire muista psykiatrisista sairauksista. Keräilypakko voi kuitenkin esiintyä yhtäaikaisesti muiden psykiatristen häiriöiden kanssa.

Miten keräilypakko ilmenee?

Keräilypakkoa sairastava kerää pakonomaisesti tarpeetonta tavaraa kotiinsa ja on kykenemätön luopumaan niistä. Tavarat voivat olla mitä tahansa, esimerkiksi lehtiä, kirjoja, vanhoja laskuja, pienesineitä, astioita ja vaatteita. Pakonomaisesta keräilystä seuraa tavaramäärän kertyminen siihen pisteeseen, että asunnossa voi olla mahdotonta liikkua tai estää tarpeellisten tavaroiden löytämisen. Tavaramäärä voi tehdä hygieniasta huolehtimisesta hankalaa tai aiheuttaa tulipalovaaran. Keräilypakon diagnosoimiseen vaaditaan, että keräilly tuottaa ongelmia yksilön arjessa pärjäämiselle ja hyvinvoinnille. Tyypillistä on esimerkiksi keräilyn aiheuttamat ongelmat ihmissuhteissa, mitkä voivat johtaa lisääntyneeseen yksinäisyyteen.

Miten keräilypakkoa voidaan hoitaa?

Keräilypakkoa voidaan hoitaa psykoterapialla ja lääkityksellä. Psykoterapioista tutkitusti tehokas on kognitiivinen käyttäytymisterapia. Lääkityksessä voidaan käyttää aivojen serotoniinijärjestelmään vaikuttavia lääkkeitä, kuten SSRI-lääkkeitä, joilla pystytään lievittämään pakonomaista käyttäytymistä.

Jos kärsit keräilypakosta ja tarvitset asiaan keskusteluapua tai neuvontaa hoitoon hakeutumisessa, älä epäröi soittaa asiantuntijallamme alla olevaan numeroon. Voimme yhdessä pohtia, mitä tilanteellesi on tehtävissä.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset