Paniikkikohtaus alkaa usein yllättäen ja ilman havaittavaa laukaisevaa tekijää, mutta toisinaan taustalla voi olla esimerkiksi erilaiset fobiat. Paniikkikohtauksen oireet ovat tyypillisesti intensiivisiä ja vievät huomion täysin itseensä, mistä johtuen tilanne saattaa tuntua pelottavalta. Kestoltaan kohtaus kestää noin 10 minuuttia, joskin jotkut kohtaukseen liittyvistä oireista saattavat kestää pidempäänkin.
Paniikkikohtaus ja siihen liittyvä pelko ovat ylimitoitettuja tilanteeseen ja ympäröivään todellisuuteen nähden. Paniikki laukaisee ihmisessä taistele tai pakene reaktion, jolla tarkoitetaan kiihtymystilaa, joka auttaa toimimaan mahdollisimman tehokkaasti vaaratilanteessa. Oireiden epämiellyttävyydestä huolimatta, ei paniikkikohtaukset ole vaarallisia, eivätkä epätavallisia. Paniikkikohtauksen oireisiin saattaa lukeutua seuraavia:
- Intensiivinen pelko, joka voi liittyä esimerkiksi kuolemaan, sydänkohtauksen saamiseen, kontrollin menettämiseen tai hulluksi tulemiseen
- Irrallisuuden ja epätodellisuuden tunne itsestä tai ympäristöstä
- Sydämen sykkeen ja hengityksen kiihtyminen
- Rintakipu tai epämukavuuden tunne rinnassa
- Tunne tukehtumisesta
- Suun kuivuminen
- Hikoilu
- Vilunväristykset tai kuumat aallot
- Tärinä, puutuminen, kihelmöinti tai pistely
- Heikotus tai huimaus
- Pahoinvointi
- Vatsakivut
- Päänsärky
Kohtaus menee itsestään ohi ja sen jälkeen saatat tuntea itsesi hyvin uupuneeksi. Koska oireet ovat hyvin intensiivisiä, voivat ne herättää pelon kohtauksen uusiutumisesta, mikä puolestaan voi johtaa tilanteiden tai paikkojen välttelyyn. Paniikkikohtauksen lieventämiseen on keinoja, joihin sinun kannattaa tutustua lievittääksesi mahdollista uusiutuvaa kohtausta.
Tukea tilanteeseesi
Kuka tahansa voi kokea paniikkikohtauksen, ilman että kyseessä on paniikkihäiriö. Mikäli kohtauksia alkaa esiintymään kuitenkin useammin ja uusien kohtauksien mahdollisuus herättää sinussa pelkoa, on sinun syytä hakeutua lääkärin luokse paniikkihäiriön arvioimiseksi. Tuen ja suunnan löytämiseksi voit myös ottaa yhteyttä asiantuntijoihimme puhelimitse.
Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset