Keinoja lievittää uutisahdistusta

Uutisahdistus voi vallata kehon ja mielen, jolloin siihen on syytä puuttua. Koska reaktiot negatiivisiin aihepiireihin ovat vaihtelevia, ovat myös ratkaisut erilaisia. Tästä löydät erilaisia keinoja vähentää uutisiin liittyvää ahdistusta, joiden… Lue lisää »

Uutisahdistus – Kun uutiset ahdistavat

Ympärivuorokautinen reaaliaikainen uutistulva on ajanut meidät kohtaamaan uudenlaisen ilmiön, uutisahdistuksen (news anxiety, headline anxiety). Kun toinen toistaan epämiellyttävämpi uutinen vyöryy kotiemme seinien sisäpuolelle, voit tuntea, ettei niitä ole mahdollista päästä… Lue lisää »

Sodan herättämä ahdistus

Sodan uhka järkyttää turvallisuuden tunnettamme ja voi horjuttaa elämänhallintaamme. Ahdistuksen, pelon, surun ja ärtymyksen tunteet ovat täysin luonnollisia reaktioita sodan aiheuttamaan kriisiin. Epävarmassa tilanteessa eläminen kuormittaa mieltä ja ahdistuksen tunteet… Lue lisää »

Sosiaalinen ahdistus

Sosiaaliset tilanteet herättävät meissä monissa jännityksen tunteita. Esimerkiksi esiintyminen, työhaastattelut ja ensitreffit ovat monille tyypillisesti jännittäviä tilanteita. Ihmisten välillä on paljon eroja siinä, miten omaan jännittämiseen suhtautuu. Joillekin jännittäminen on… Lue lisää »

Julkisten paikkojen pelon hoito

Julkisten paikkojen pelkoa on mahdollista hoitaa tehokkaasti terveydenhuollossa. Hoidossa voidaan hyödyntää psykoterapiaa, lääkitystä tai näiden kahden yhdistelmää. Paras hoitotulos saadaan usein yhdistelmähoidolla. Hoidon suunnittelu ja toteutus on usein moniammatillista. Taudin… Lue lisää »

Julkisten paikkojen pelko

Julkisten paikkojen pelko eli agorafobia on ahdistuneisuushäiriö, jossa ihminen kokee voimakasta ahdistusta paikoissa tai tilanteissa, joista ei ole mahdollista poistua nopeasti tai joissa ei ole tarvittaessa apua saatavilla. Näitä paikkoja… Lue lisää »

Stressiä vai ahdistusta?

Stressi ja ahdistus ovat molemmat luonnollisia reaktioita ympäristön uhkiin. Ne aiheuttavat kehossa samantyyppisen taistele tai pakene –reaktion, mikä ilmenee lihasjännityksenä, sydämensykkeen kohoamisena ja hengityksen kiihtymisenä. Stressiä ja ahdistusta värittää usein… Lue lisää »

Sekamuotoinen masennus- ja ahdistustila

Sekamuotoisessa masennus- ja ahdistustilassa esiintyy yhtäaikaisesti sekä masennuksen että ahdistuneisuushäiriön oireilua, mutta oireet eivät ole tarpeeksi voimakkaita kummankaan masennuksen tai ahdistuneisuushäiriön varmaan diagnosoimiseen. Koska masennuksen sekä ahdistuneisuuden oireet ovat molemmat… Lue lisää »

Nuoren ahdistus

Ahdistuksen tunteet ovat tavallisia nuorilla. Nuoruuteen kuuluu paljon suuria elämän muutoksia, kuten murrosikä ja vanhemmista itsenäistyminen, ja ne voivat luonnollisesti aiheuttaa hämmennystä ja ahdistusta. Ohimenevinä ahdistuksen tunteet kuuluvat meidän kaikkien… Lue lisää »

Lapsen ahdistus

Ahdistuksen tunteet lapsuusiässä ovat tavallisia. Kasvamiseen liittyy monia eri ikävaiheille tyypillisiä ahdistusta herättäviä tekijöitä. Vauvaikäisille on esimerkiksi täysin tavallista kokea eroahdistusta joutuessaan eroon vanhemmasta. Kouluikäisillä elämän isot kehityshyppäykset, kuten vaikkapa… Lue lisää »