Työuupumus

Työuupumus on oireyhtymä, joka on useimmiten seurausta pitkäkestoisesta työperäisestä stressistä. Työuupumus kehittyy, kun olemme kuluttaneet voimavaramme loppuun työhön liittyvien vaatimusten, kuten aikapaineiden ja kiireen, kanssa painimisessa tai kun työhön liittyvä… Lue lisää »

Työstressi

Työ on yksi tavallisimpia stressin aiheuttajia. Tyypillisiä stressiä aiheuttavia kuormittavia vaatimustekijöitä työssä ovat työn hallinnan puute, aikapaineet ja kiire, epämääräinen työnjako, arvostuksen puute, ihmissuhdeongelmat työpaikalla ja työn emotionaalinen kuormittavuus. Työstressiä… Lue lisää »

Uupumuksen omahoito

Uupumus on seurausta liiallisesta kuormituksesta ja heikosta palautumisesta, ja usein sen taustalla on pitkään jatkunut stressi. Pitkäkestoinen ylivireystila rasittaa niin kehoa kuin mieltä, ja uupumuksen tehtävä on laittaa peli poikki,… Lue lisää »

Kroonisen stressin vaikutukset terveyteen

Satunnainen stressin kokeminen kuuluu meidän kaikkien elämäämme. Stressi voi kuitenkin kroonistua, mikä ylläpitää kehon allostaattista kuormaa nostaen stressihormonien tasoja. Koholla olevat stressihormonien tasot kuormittavat kehoa ja altistavat meidät monille fyysisille… Lue lisää »

Myönteinen stressi eli eustressi

Stressi ei ole aina pahasta. Eustressillä tarkoitetaan myönteistä stressiä, joka lisää toimintavalmiuksiamme, antaa potkua haastavista tilanteista selviämiseen ja parantaa suoritustamme lisäten tarkkaavuuttamme ja keskittymiskykyämme. Myönteisen stressin kokeminen voi olla nautinnollistakin… Lue lisää »

Stressinhallinnan keinoja

Me kaikki kohtaamme ajoittain stressiä. Koska stressi on välttämätön osa elämää, on tärkeää oppia suhtautumaan siihen joustavasti sekä löytää keinoja katkaista stressin kierre ajoissa. Stressinhallinnassa tärkeää on tunnistaa ne stressiä… Lue lisää »

Uupumus

Uupumus on seurausta voimakkaasta fyysisestä tai psyykkisestä rasituksesta, jonka kanssa selviämiseen yksilön voimavarat eivät enää riitä. Uupumus on kehon luonnollinen reaktio ylikuormitukseen ja moni meistä tuntee joskus olomme uupuneeksi. Lyhytkestoisena… Lue lisää »

Krooninen stressi

Me kaikki koemme aika ajoin stressiä. Se on kehon luonnollinen reaktio kuormittaviin tai uhkaaviin tilanteisiin. Lyhytkestoisena ja sopivina määrinä stressillä voi olla positiivinen vaikutus suorituskykyymme, sillä se voi parantaa tarkkaavuuttamme… Lue lisää »

Akuutti stressireaktio

Akuutilla stressireaktiolla tarkoitetaan reaktiota traumaattiseen tapahtumaan, joka aiheuttaa merkittävää fyysistä tai psyykkistä rasitusta. Traumatisoivia tapahtumia voivat olla tilanteet, joihin liittyy kuoleman tai vakavan loukkaantumisen uhka tai oman tai toisen ihmisen… Lue lisää »