Riippuvuudet

Riippuvuudella eli addiktiolla tarkoitetaan pakonomaista tarvetta, jota toteutetaan huolimatta sen negatiivista seurauksista. Riippuvuus voi kehittyä periaatteessa mihin tahansa mielihyvää tuottavaan toimintaan tai aineeseen. Yleisimpiä addiktioita ovat erilaiset päihderiippuvuudet, kuten alkoholismi,… Lue lisää »

Läheisen alkoholin ongelmakäyttö

Läheisen liiallinen alkoholinkäyttö voi herättää meissä monia ristiriitaisia tunteita. Voimme esimerkiksi kokea huolta ystävän joka viikonloppuisista känneistä, tai ärtymystä ja häpeää kumppanin jatkuvasta humalahakuisesta juomisesta. Usein läheisen alkoholin ongelmallisen käytön… Lue lisää »

Nuoren alkoholinkäyttö

Nuorilla alkoholinkäyttö on vähentynyt viimeiset pari vuosikymmentä. Nuoret juovat entistä harvemmin ja pienempiä määriä ja raittiiden nuorten määrä on kasvanut tasaisesti. Silti alkoholi kuuluu edelleen monen nuoren elämään. Noin kaksi… Lue lisää »

Miten vähentää omaa alkoholinkäyttöä?

Alkoholinkäytön vähentäminen tuo mukanaan monia myönteisiä vaikutuksia hyvinvoinnille ja terveydelle. Juomisen vähentämisen välittömiä hyötyjä ovat esimerkiksi krapulavapaat aamut, parantunut yöuni ja lisääntynyt energisyys. Pitkällä aikavälillä voit taas huomata unenlaatusi paranevan… Lue lisää »

Alkoholismi

Alkoholismi eli alkoholiriippuvuus on krooninen sairaus, jonka tunnusmerkki on toistuva pakonomainen tarve juoda alkoholia. Alkoholismia sairastavalle juominen ei ole tällöin enää tahdonalaista. Riippuvuudesta kärsivälle on tyypillistä juoda jatkuvasti enemmän kuin… Lue lisää »

Alkoholin ongelmakäyttö

Alkoholin ongelmakäytöllä tarkoitetaan liiallista alkoholin kulutusta, joka aiheuttaa yksilölle terveyshaittoja sekä heikentää toimintakykyä ja elämänlaatua. Ongelmakäytöstä puhutaan, kun alkoholinkäyttö ylittää säännöllisesti korkean riskin rajat. Suomessa alkoholin ongelmakäyttö on varsin yleistä:… Lue lisää »

Alkoholin vaikutukset mielenterveyteen

Alkoholinkäytöllä ja mielenterveydellä on kaksisuuntainen yhteys. Liiallinen juominen nostaa riskiä sairastua eri mielenterveyden häiriöihin sekä pahentaa niihin liittyvää oireilua. Toisaalta mielenterveyden ongelmien kanssa eläminen saattaa lisätä alkoholinkäyttöä. Alkoholin liikakäyttö ja… Lue lisää »