Sodan uhka järkyttää turvallisuuden tunnettamme ja voi horjuttaa elämänhallintaamme. Ahdistuksen, pelon, surun ja ärtymyksen tunteet ovat täysin luonnollisia reaktioita sodan aiheuttamaan kriisiin. Epävarmassa tilanteessa eläminen kuormittaa mieltä ja ahdistuksen tunteet voivat lamaannuttaa meidät tehden arjessa pärjäämisestä hankalaa. Hyvä uutinen kuitenkin on, että sodan aiheuttamaa ahdistuneisuutta voi lievittää omalla toiminnalla.

Mitä tehdä kun sota ahdistaa?

  1. Uutismedian ja sosiaalisen median käytön rajoittaminen on suositeltavaa. On luonnollista kokea tarvetta pysyä tilanteen tasalla hankkimalla tietoa sodan uusimmista käänteistä. Liiallinen negatiivisten uutisten seuraaminen ja altistuminen sotaan liittyvälle mediakuvastolle voivat kuitenkin lisätä ahdistuksen tunteita. Voit rajoittaa median käyttöäsi esimerkiksi päättämällä päivälle tietyn rajatun ajankohdan, jolloin luet uutiset ja sosiaalisen median päivitykset. Suosi luotettavia uutislähteitä ja vältä paniikkia lietsovia ja kauhuskenaarioita levittäviä somekanavia.
  2. Huolehdi hyvinvoinnistasi pitämällä yllä arjen rutiineja. Ylläpidä vuorokausirytmiä heräämällä ja menemällä nukkumaan samoihin aikoihin, syömällä säännöllisin väliajoin, harrastamalla itsellesi mieluisaa liikuntaa ja viettämällä aikaa läheistesi kanssa. Omasta hyvinvoinnistasi huolehtiminen ja arjen rutiinit auttavat sinua saavuttamaan edes vähän kontrollin tunnetta hallitsemattomalta tuntuvaan tilanteeseen. Muista myös järjestää itsellesi aikaa tehdä asioita, joista saat ilon ja mielihyvän kokemuksia ja jotka auttavat suuntamaan mielesi pois huolista.
  3. Ahdistuksen tunnetta voi oppia kontrolloimaan erilaisilla ahdistuksen hallinnan keinoilla. Esimerkiksi erilaisilla hengitys- ja rentoutumisharjoituksilla onnistut rauhoittamaan ylikierroksilla käyvää hermostoasi ja täten ahdistunutta olotilaa. Tietoisen läsnäolon eli mindfulnessin harjoittaminen voi taas auttaa ahdistuksen tunteiden hyväksymisessä ja tällä tavoin lievittää niiden aiheuttamaa kuormitusta.
  4. Ahdistuksen hallinnassa voi auttaa toimintaan ryhtyminen. Tunne siitä, että omalla toiminnalla voi edes jotenkin vaikuttaa ahdistusta herättävään tilanteeseen, voi lisätä mielenrauhaa ja vähentää tilanteen herättämiä epävarmuuden tunteita. Voit esimerkiksi tehdä lahjoituksen sodan uhreille hyväntekeväisyysjärjestön kautta tai pyrkiä vaikuttamaan poliittisiin päättäjiin tekemään sodan vastaisia päätöksiä.    

Jos sota aiheuttaa sinussa ahdistusta ja tarvitset huolillesi kuuntelijaa, voit saada pikaista keskusteluapua asiantuntijaltamme alla olevasta numerosta. Voimme yhdessä pohtia mitä tilanteellesi on tehtävissä – ahdistuksen kanssa ei tarvitse jäädä yksin.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset