Uutisahdistus voi vallata kehon ja mielen, jolloin siihen on syytä puuttua. Koska reaktiot negatiivisiin aihepiireihin ovat vaihtelevia, ovat myös ratkaisut erilaisia. Tästä löydät erilaisia keinoja vähentää uutisiin liittyvää ahdistusta, joiden avulla voit pyrkiä valitsemaan juuri sinulle toimivimmat ratkaisut.

Rajaa ja valikoi

Kun ahdistus nousee uutisista, on syytä rajata omaa uutisten kulutusta. Uutisia julkaistaan hyvin nopealla tahdilla ja ne varustellaan toisinaan mahdollisimman suuria tunteita herättävillä otsikoilla, minkä vuoksi on mahdollista, että lukemasi artikkeli sisältää epätarkkuuksia, liioittelua tai väärää tietoa. Rajaamisessa tulisi huomioida, millaisista lähteistä tietoa lukee ja kuinka usein. Pyri pysymään mahdollisimman luotettavissa lähteissä ja harkitse olisiko sinulle paras vaihtoehto rajoittaa uutisten selaaminen kertaan päivässä tai vain kertaan viikossa. Voit myös harkita lukevasi uutiset vain painetuista lehdistä.

Kiinnitä lisäksi huomiota siihen, millaisia sosiaalisen median tilejä seuraat ja vaikuttavatko niistä tietyt omaan hyvinvointiisi. Mikäli vastauksesi on kyllä, voi olla tarpeen lopettaa tilin seuraaminen, piilottaa käyttäjän julkaisut tai vähentää kyseisen alustan käyttöä. Vaikka tiedonjanosi sanoisi muuta, on erityisen graafisen kuva- ja videomateriaalin välttäminen myös suositeltavaa ahdistuksen lieventämiseksi. Negatiiviset asiat kiinnittävät herkästi huomiomme. Seuraavan kerran, kun selaat uutisvirtaa, pyri kiinnittämään erityistä huomiota positiivisiin uutisiin.

Vaikuta

Kun maailmassa tapahtuu pahoja tai järkyttäviä asioita, saatamme tuntea itsemme avuttomiksi ja toivottomiksi ollessamme ilman kontrollia ja vaikutusvaltaa. Ahdistusta saattaa helpottaa, mikäli kykenet jotenkin vaikuttamaan ahdistusta herättävään tilanteeseen tai säätelemään sitä. Asiaa pohtiessasi voit piirtää paperille kaksi saraketta, joista toiseen sijoitat asiat, joihin voit vaikuttaa, ja toiseen puolestaan ne asiat, joihin sinulla ei ole vaikutusvaltaa. Näin voit suunnata huomiosi siihen, mihin voit vaikuttaa. Siinä missä sinulla ei ole mahdollisuuksia lopettaa maailmalla tapahtuvia kriisejä ja konflikteja, on sinulla kuitenkin mahdollisuus omien voimavarojesi ja kykyjesi mukaan

  • ottaa kantaa äänestämällä, osallistumalla mielenosoituksiin, kirjoittamalla kannanottoja, levittämällä tietoa,
  • tukea kriisin kohdanneita ihmisiä lahjoituksin tai osallistumalla auttavien järjestöjen toimintaan,
  • pitää huolta läheisistäsi yhteisesti jaetussa tilanteessa, sekä
  • ylläpitää omaa hyvinvointiasi valikoimalla, mihin käytät aikaasi ja energiaasi, ja kuinka priorisoit asioita.

Hyväksy

Hyväksyminen auttaa osaltaan irtautumaan ahdistuksesta. Pyri hyväksymään, että tilanteisiin liittyy tiettyä epävarmuutta, eikä kellään ole tietoa siitä, kuinka tilanteet päättyvät. Saatat pyrkiä kahlaamaan lukuisia artikkeleita ja mielipidejulkaisuja tehdäksesi johtopäätöksiä ja ennusteita siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Se on normaalia, sillä ennakoitavuus lisää turvallisuuden tunnetta. Vastausten tarjoamisen sijaan loputon tietovyöryssä kahlaaminen kuitenkin luultavasti vain lisää epävarmuuttasi tai ohjaa sinut aiheettomaan katastrofiajatteluun. Hyväksy myös omat tunteesi. Saat olla surullinen, vihainen, järkyttynyt tai toivoton. Saat myös keskittyä lähipiiriisi ja olla reagoimatta tilanteisiin samoilla tavoilla kuin toiset ihmiset. Tuntemalla tunteet pystyt ajan kanssa myös päästämään niistä irti.

Älä jää yksin

Puhu ahdistuksestasi, peloistasi tai muista tunteista läheisillesi tai kirjoita ajatuksesi ylös. Mikäli ahdistuksesi on jatkuvaa, etkä kykene säätelemään sitä omin keinoin, on syytä hakeutua ammattilaisen puoleen. Tukea ja ohjausta löydät ottamalla yhteyttä asiantuntijoihimme.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset