Mielenterveyshäiriöt ovat ryhmä sairauksia, jotka vaikuttavat negatiivisesti yksilön ajatteluun, tunne-elämään ja käyttäytymiseen. Ne aiheuttavat yksilölle kärsimystä ja usein heikentävät toimintakykyä ja elämänlaatua. Tilapäisenä mielen pahoinvointi on täysin tavallista, ja siitä ei ole syytä huolestua. Jos paha olo jatkuu pitkään ja se alkaa vaikuttamaan negatiivisesti arjessa pärjäämiseen, voi kyseessä olla mielenterveyshäiriö.
Mielenterveyden häiriöihin sairastuminen on yleistä: noin yksi neljästä kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä vuosittain. Suurella osalla mielenterveyden häiriöistä sairastavista on samanaikaisesti useampi kuin yksi häiriö. Mielenterveyden tilaamme vaikuttavat tietyt suoja- ja riskitekijät, mutta loppujen lopuksi mielenterveyshäiriöt eivät syrji ketään – kuka tahansa meistä voi sairastua mielenterveyden häiriöön. Häiriöiden puhkeamisen taustalla on usein yhdistelmä perimätekijöitä, ympäristön olosuhteita ja elämässä koettuja vaikeita tapahtumia.
Mielenterveyden häiriöiden luokittelu
Mielenterveyshäiriötä voidaan luokitella niiden oireilun ja vakavuuden perusteella ja jokaiselle taudille on omat diagnostiset kriteerinsä. Yleisimpiä ovat masennus ja ahdistuneisuushäiriöt. Muita tavallisia sairauksia ja sairausryhmiä ovat esimerkiksi kaksisuuntainen mielialahäiriö, skitsofrenia, persoonallisuushäiriöt ja syömishäiriöt. Mielenterveyshäiriöiden diagnosoinnista ja hoidon suunnittelusta vastaa aina lääkäri, useimmiten psykiatrian erikoislääkäri.
Mielenterveyshäiriöihin liittyvä stigma
Mielenterveyshäiriöihin liittyy valitettavasti edelleen vääristyneitä käsityksiä ja stigmaa, minkä vuoksi voimme kokea mielenterveyden tilamme takia häpeän, eristäytyneisyyden ja pelon tunteita. Negatiivisten tunteiden takia on mahdollista, että yksilö ei uskalla hakeutua ammattiavun piiriin. Tämä on valitettavaa, sillä kaikkiin mielenterveyden häiriöihin on olemassa hoitokeinoja.
Jos oma mielenterveyden tilasi huolestuttaa sinua ja tarvitset pikaista keskusteluapua, älä epäröi ottaa yhteyttä asiantuntijaamme alla olevaan numeroon. Voimme yhdessä pohtia mitä tilanteellesi on tehtävissä.
Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset