Toisinaan ajatukset voivat tuntua sumuisilta ja olotila hajanaiselta. Kyseessä voi olla aivosumua, jolla kuvataan oireita, jotka vaikuttavat kykyymme ajatella. Näihin oireisiin kuuluvat esimerkiksi vaikeudet muistaa asioita, seurata ympäristön tapahtumia, keskittyä ja laittaa ajatuksia sanoiksi. Sananmukaisesti aivot vaikuttavat olevan sumussa ja mieli saattaa tuntua epäselkeältä ja uupuneelta.
Aivosumu ei ole itsessään mikään sairaus, mutta sitä voi esiintyä oireena erilaisissa terveyden häiriötiloissa. Aivosumun taustalla voi olla esimerkiksi univajetta, lääkitys, stressi, masennus tai muita sairauksia, kuten krooninen väsymysoireyhtymä, anemia tai diabetes. Kun keskittyminen, ajatukset ja toiminta eivät suju tavanomaisesti, on mahdollista, että se vaikuttaa opinnoissa tai työssä suoriutumiseen. Aivosumua kokiessaan olisikin syytä pohtia, mistä oireet voisivat johtua, sillä tilanteeseen on saatavilla apua. Mikäli et löydä itsehoitokeinoista apua, on syytä kääntyä terveydenhuollon ammattilaisten puoleen ratkaisujen löytämiseksi. Soittamalla asiantuntijoillemme saat tukea ja neuvoja jatkaa eteenpäin.
Keinoja aivosumun vähentämiseen
- Varmista unen riittävyys. Unta tulisi kertyä yön aikana noin 7–9 tuntia. Mikäli sinulla on unettomuutta tai heräilet paljon öisin, vaikuttaa se seuraavan päivän toimintakykyyn. Myös unettomuuden hoitoon on saatavilla itsehoitokeinoja.
- Pyri välttämään liiallista stressiä. Elämässä tulee aikoja, jolloin stressi on välttämätöntä ja sopivissa määrin sen kokeminen on jopa hyödyllistä. Stressin pitkittyessä on sillä kuitenkin haitallisia seurauksia. Huomatessasi stressin vaikuttavan suoriutumiseesi, voit tutustua ensisijaisesti stressinhallintakeinoihin.
- Multitasking, eli asioiden samanaikainen tekeminen, heikentää tehokkuutta ja uuvuttaa, mikäli useat tehtävät vaativat keskittymistä ja tarkkaavuutta. Voit huoletta yhdistää esimerkiksi liikunnan ja äänikirjojen kuuntelemisen, jotka eivät pilko tarkkaavuuttasi kahtia. Vältä kuitenkin esimerkiksi kahden työtehtävän suorittamista samanaikaisesti. Älypuhelimet ovat myös omiaan vetämään huomiosi puoleensa, minkä vuoksi näyttö kannattaa kääntää pöytää vasten ja ilmoitukset sulkea, kun olet tekemässä tarkkaavuutta vaativia tehtäviä.
- Voit herätellä ja stimuloida aivojasi pienillä uusilla asioilla. Kokeile esimerkiksi uutta reittiä matkalla harrastukseesi tai valitse tutun soittolistan sijaan uutta musiikkia kuunneltavaksi. Netissä on saatavilla myös runsaasti erilaisia aivopulmia, jotka ovat hyvä keino huoltaa aivoja.
- Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen kuuluu myös aivosumun lievittämiseen. Kun pidät kiinni säännöllisestä rytmistä, syöt terveellisesti, liikut ja vältät liiallista päihteiden käyttöä, aivosi voivat paremmin. Lisäksi sosiaalisista suhteista on hyödyllistä pitää kiinni, sillä ne parantavat mielialaa, muistia ja muita ajatteluun liittyviä toimintoja.
Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset