Ortoreksia on viralliseen tautiluokitukseen kuulumaton epätyypillinen syömishäiriö, jota määrittelee pakkomielteinen tarve syödä mahdollisimman terveellisesti. Ortoreksian tunnistaminen on haastavaa, sillä sairaudesta kärsivän syöminen on usein riittävää ja tasapainoista. Terveen ja häiriintyneen syömiskäyttäytymisen erottaminen toisistaan ylipäänsä voi olla hankalaa. Yleisesti ottaen voidaan kuitenkin sanoa, että häiriintynyt syömiskäyttäytyminen tavalla tai toisella rajoittaa elämää, heikentää arjen toimintakykyä ja aiheuttaa ahdistuksen, itseinhon ja häpeän tunteita sekä ruokaan liittyviä pakkoajatuksia tai mustavalkoista ajattelua.
Ortoreksian kehittymisen taustalla on usein yhdistelmä perimä- ja ympäristötekijöitä sekä kuormittavia elämäntapahtumia. Sairaudesta kärsivä voi käyttää syömisen tiukkaa kontrollointia keinona hallita omaa psyykkistä pahaa oloa tai elämän kaaottisuutta.
Ortoreksian oireet
Ortoreksian ydinoire on pakkomielteinen tarve syödä terveellisesti. Sairaudesta kärsivän syöminen on joustamatonta ja häiriöstä kärsivä voi jaotella ruokia hyviin ja pahoihin. Sairastunut käyttää suhteettoman paljon aikaa ja vaivaa syömisen ajatteluun, suunnitteluun ja ruoan laittamiseen. Häiriöstä kärsivä voi jättäytyä pois sosiaalisista tilanteista, esimerkiksi ulkona syömisestä. Tyypillisesti myös esiintyy pakkomielteistä liikunnan harrastamista. Tavoitteen mukaisesta syömisestä poikkeaminen usein johtaa sairastavalla itsensä rankaisemiseen, esimerkiksi liikuntamäärän lisäämiseen.
Ortoreksia harvemmin on hengenvaarallinen tauti, mutta koska se rajoittaa elämää monella tavalla, voi se heikentää mielenterveyttä ja johtaa esimerkiksi masennukseen. Joskus myös ortoreksia voi olla tietynlainen esiaste anoreksiaan sairastumiselle. Joidenkin määritelmien mukaan ortoreksiaa voidaankin pitää epätyypillisenä anoreksian muotona.
Ortoreksian hoito
Ortoreksian hoidossa oleellista on joustavamman ruokasuhteen opettelu. Hoidossa voidaan hyödyntää ravitsemusterapiaa sekä psykoterapiaa. Psykoterapioista erityisesti kognitiivinen käyttäytymisterapia ja interpersoonallinen psykoterapia ovat tutkitusti tehokkaita syömishäiriöiden hoidossa.
Jos olet huolestunut omasta suhteestasi syömiseen tai kehoosi, tai epäilet, että sairastat syömishäiriötä, älä epäröi ottaa yhteyttä asiantuntijaamme. Alla olevasta numerosta voit saada pikaista keskusteluapua ongelmaasi sekä neuvontaa hoitoon hakeutumisessa.
Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset