Laihuushäiriö eli anoreksia nervosa on vakava syömishäiriö, jossa kehonkuva ja suhde syömiseen ovat vääristyneet. Laihuushäiriön puhkeamisen taustalla on usein yhdistelmä perimä- ja ympäristötekijöitä ja hankalia elämäntapahtumia. Usein anoreksiaa sairastava on taipuvainen perfektionismiin ja vaativuuteen. Syömisen ja painon tarkkailu voivat toimia sairastuneella keinoina lisätä kontrollin tunnetta tai lievittää koettua psyykkistä pahaa oloa. Tyypillisesti laihuushäiriötä sairastava kärsii samanaikaisesti myös muista mielenterveyshäiriöstä, kuten masennuksesta tai pakko-oireisesta häiriöstä.

Anoreksiaan voi sairastua minkä ikäisenä tahansa, mutta tyypillisimmin se puhkeaa nuoruudessa tai varhaisaikuisuudessa. Sairaus on huomattavasti yleisempi tytöillä ja naisilla. Miespuolisia ovat sairastuneista noin 5-10 prosenttia. Diagnosoitavissa olevaa laihuushäiriötä sairastaa Suomessa noin yksi prosentti 12-24-vuotiaista tytöistä ja naisista. Lievämuotoisena se on kuitenkin yleisempää.

Anoreksian oireet

Anoreksian tyypillisin oire on lihavuuden pelko, joka aiheuttaa pakonomaista tarvetta laihduttaa. Laihduttaminen voi ilmetä esimerkiksi ruokailujen väliin jättämisenä, haluttomuutena syödä muita kuin vähäkalorisia ruokia tai kaloreiden ja painon jatkuvana tarkkailuna. Laihduttaminen tapahtuu usein salailevasti. Lisäksi tyypillisesti esiintyy pakonomaista tarvetta liikkua tai laihduttavien lääkkeiden käyttöä. Sairastuneen kehonkuva on vääristynyt siten, että hän uskoo olevansa lihava, vaikka todellisuudessa painoindeksi kertoo merkittävästä alipainosta.

Anoreksiaa sairastavan painoindeksi on tyypillisesti alhainen (alle 17,5) mutta tämä ei päde kaikissa tapauksissa. Jos kaikki anoreksian diagnostiset kriteerit eivät täyty, puhutaan epätyypillisestä syömishäiriöstä.

Sairauden aiheuttama liian vähäinen syöminen sekoittaa kehon HPA-akselin toimintaa, mikä voi naisilla ilmetä kuukautisten puuttumisena ja miehillä seksuaalisen mielenkiinnon ja potenssin heikkenemisenä. Syömättömyys johtaa usein myös noidankehään, jossa nälkiintyminen lisää laihduttamista ja ruokaan liittyviä pakkoajatuksia, jotka taas lisäävät syömisen välttelyä.

Pitkään jatkunut laihuushäiriö heikentää huomattavasti niin fyysistä kuin psyykkistä terveydentilaa. Laihtuminen ja siitä johtuvat hormonimuutokset aiheuttavat esimerkiksi luiden heikentymistä, hiustenlähtöä, kroonista väsymystä, matalaa pulssia, sydämen rytmihäiriötä, palelua sekä masennusta. Anoreksia nostaa kuolleisuusriskiä huomattavasti aliravitsemuksesta johtuvien lisäsairauksien ja masennuksesta johtuvan lisääntyneen itsemurhariskin johdosta.

Anoreksian hoito

Laihuushäiriötä hoidetaan usein avohoidossa, mutta tarpeen tullen sairastunut ohjataan sairaalahoitoon. Hoidossa on oleellista aliravitsemuskierteen katkaisu, terveen syömiskäyttäytymisen harjoittelu ja kehonkuvan ja ruokasuhteen korjaaminen. Psykoterapia on usein tarpeen. Jos anoreksiaan liittyy muita mielenterveyshäiriötä, niitä hoidetaan samanaikaisesti tarpeen vaatiessa esimerkiksi lääkityksellä.

Jos olet huolestunut omasta suhtautumisestasi syömiseen tai kehonkuvaasi tai epäilet, että sairastat anoreksiaa, älä epäröi ottaa yhteyttä asiantuntijaamme. Alla olevasta numerosta voit saada välitöntä keskusteluapua ja neuvontaa hoitoon hakeutumisessa.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset