Mielenterveyden häiriöiden hoito suunnitellaan aina yksilöllisesti. Mielenterveyshäiriöiden diagnosoimisesta ja hoidon suunnittelusta vastaa aina lääkäri, usein psykiatrian erikoislääkäri. Hoidossa usein hyödynnetään moniammatillista työryhmää, johon voi lääkärin lisäksi kuulua esimerkiksi psykologi, psykoterapeutti tai psykiatrinen sairaanhoitaja.
Miten mielenterveyden häiriöitä hoidetaan?
Hoitomuodot voidaan karkeasti jakaa psykososiaalisiin ja biologisiin. Psykososiaalisiin hoitoihin lukeutuu esimerkiksi keskusteluapu ja psykoterapiat, ja niiden tavoitteena on toimintakyvyn parantaminen sekä psykologisten taitojen ja elämänhallinnan vahvistaminen. Biologisia hoitoja ovat taas esimerkiksi lääkehoito ja sähköhoito, ja niillä pyritään vaikuttamaan suoraan aivojen kemialliseen ja sähköiseen toimintaan. Lääkehoidolla onnistutaan lievittämään häiritseviä mielenterveyden oireita, mutta pysyvään muutokseen vaaditaan usein mielenterveyden häiriön taustalla olevien syiden psykologista työstämistä. Useimmiten paras hoitotulos saadaankin yhdistämällä psykososiaalinen ja biologinen hoito.
Hoidon eteneminen ja parantuminen
Mielenterveyshäiriöistä kuntoutuminen harvemmin tapahtuu yhdessä yössä ja muutos on usein pitkä prosessi. Toipuminen ei myöskään usein ole lineaarista, vaan on hyvin tavallista, että hoidon aikana tulee vastaan sekä ylä- että alamäkiä. Tärkeää on yrittää pysyä toiveikkaana oman paranemisen suhteen.
Mitä varhaisemmin mielenterveyshäiriöihin puututaan, sitä helpompaa niistä kuntoutuminen on. Koskaan ei ole kuitenkaan liian myöhäistä hakeutua hoitoon ja vakavistakin mielenterveyden häiriöistä on mahdollista toipua ja kuntoutua. Jos oma mielenterveyden tilasi huolestuttaa sinua tai tarvitset apua hoitoon hakeutumisessa, älä epäröi ottaa yhteyttä asiantuntijaamme alla olevaan numeroon. Voimme yhdessä pohtia, mitä tilanteellesi on tehtävissä.
Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset