Mielenterveyshäiriöiden diagnosoimisesta vastaa aina lääkäri. Yleisimpien häiriöiden, kuten masennuksen ja ahdistuneisuushäiriöiden, diagnosointiin voi riittää käynti yleislääkärin vastaanotolla. Yleensä ottaen kuitenkin mielenterveyden häiriöiden diagnosoinnista ja hoidon tarpeen arvioinnista vastaa psykiatrian erikoislääkäri.

Lääkärin tutkimus ja hoidon tarpeen arviointi

Diagnosoidakseen sairauden lääkäri kyselee oireiden tyypistä ja kestosta sekä niiden vaikutuksesta elämään. Lääkäri voi myös tutkia terveydentilaa laajemminkin, sillä joskus mielenterveyden oireilun taustalla voi olla elimellisiä sairauksia.

Kullekin mielenterveyden häiriölle on olemassa omat diagnostiset kriteerinsä. Diagnostiset kriteerit on määritelty psykiatrisissa tautiluokitusjärjestelmissä. Mielenterveyden häiriöiden diagnosoimisessa voidaan käyttää Maailman terveysjärjestön kehittämää ICD-järjestelmää tai Yhdysvaltojen psykiatriyhdistyksen kehittämää DSM-järjestelmää.

Diagnoosiin pohjautuen lääkäri määrää tarvittavan hoidon. Hoidossa voidaan käyttää psykososiaalisia hoitomuotoja, kuten psykoterapiaa tai keskusteluapua, tai biologisia hoitomuotoja, kuten lääkehoitoa ja sähköhoitoa.

Jos sinulla heräsi kysymyksiä liittyen mielenterveyshäiriöiden diagnosoimisesta tai tarvitset neuvontaa hoitoon hakeutumisessa, voit soittaa asiantuntijallemme alla olevaan ja voimme yhdessä pohtia mitä tilanteellesi on tehtävissä.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset