Mielenterveyshäiriöiden hoidossa voidaan käyttää erilaisia biologisia hoitomuotoja, joilla pyritään vaikuttamaan suoraan aivojen kemialliseen ja sähköiseen toimintaan. Biologisilla hoitomuodoilla onnistutaan palauttamaan aivojen toiminnan tasapainoa ja normaalia toimintaa.

Biologisten hoitojen tarpeen arvioinnista ja niiden määräämisestä vastaa aina lääkäri, usein psykiatrian erikoislääkäri.

Lääkehoito

Lääkehoidossa käytetään psyykenlääkkeitä, jotka ovat psykiatrisiin sairauksiin kehitettyjä lääkkeitä. Psyykenlääkkeillä pystytään lievittämään mielenterveyshäiriön oireita, kuten masennus- ja ahdistuneisuusoireilua tai psykoottisia oireita, lyhentämään sairausjaksoja ja estämään oireiden uusiutumista. Psyykenlääkkeet auttavat täten toimintakyvyn palauttamisessa. Psyykenlääkkeillä voi olla haitallisia sivuvaikutuksia, ja usein voidaan joutua kokeilemaan useampaa lääkitystä ennen kuin löydetään sopiva.

Lääkehoito on erityisen tärkeää, kun kyseessä on vakava mielenterveyshäiriö. Lievemmissä mielenterveyshäiriössä lääkitys ei aina ole välttämätöntä. Lääkehoidon ohella käytetään usein psykososiaalisia hoitomuotoja, kuten psykoterapiaa, joilla onnistutaan pääsemään mielenterveyden häiriön taustalla oleviin syihin käsiksi ja saavuttamaan pysyvä muutos.

Sähköhoito

Sähköhoidossa vaikutetaan aivojen aineenvaihduntaan johtamalla niihin sähkövirtaa. Hoito toteutetaan lyhytkestoisessa nukutuksessa ja usein sitä annetaan 6-12 kertaa useamman viikon sisällä. Sähköhoitoa käytetään erityisesti vakavien masennustilojen hoidossa, varsinkin jos niissä esiintyy psykoottista oireilua. Hoito on tutkitusti tehokas sekä turvallinen, mutta voi joskus aiheuttaa haitallisia sivuvaikutuksia, kuten tilapäisiä muistin toiminnan häiriöitä.

Valohoito

Valohoitoa käytetään erityisesti kaamosmasennuksen hoidossa. Valohoito voidaan toteuttaa kirkasvalohoitolampuilla, joiden valossa masennuksesta kärsivä viettää päivittäin puolesta tunnista tuntiin. Valohoito on tutkitusti tehokas ja suurin osa kaamosmasennuksesta kärsivistä kokee oireidensa lievittyvän tai poistuvan hoidon myötä.

Aivojen transkraniaalinen magneettistimulaatio

Aivojen transkraniaalisessa magneettistimulaatiossa aivoalueita aktivoidaan magneettipulssisarjoilla, jotka kiihdyttävät tai hidastavat aivojen toimintaa. Hoitomuotoa voidaan hyödyntää erityisesti masennuksen, kroonisen kivun ja skitsofrenian hoidossa. Magneettistimulaatio on turvallinen, kajoamaton ja kivuton hoitomuoto.

Jos sinulla heräsi kysymyksiä mielenterveyshäiriöiden hoitoon liittyen tai tarvitset neuvontaa hoitoon hakeutumisessa, älä epäröi soittaa asiantuntijallemme alla olevaan numeroon.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset