Fobioiden eli määräkohteisten pelkojen hoidossa itsehoitona lieviin pelkoihin voidaan käyttää altistusharjoituksia pelkojen lievittämiseksi. Altistusharjoituksissa pelon kohteeseen totuttaudutaan asteittaisesti. Voit aloittaa harjoittelemalla erilaisia rentoutumiskeinoja, joiden avulla omaa mieltä ja kehoa voi rauhoittaa. Pelon kohtaamisen voi aloittaa aluksi vain mielikuvaharjoittelulla, jossa pelon kohdetta ajatellaan ja sen tuomat tunteet hyväksytään. Voit vakuuttaa itsellesi, ettei sinulla ole tilanteessa mitään vaaraa. Seuraavaan vaiheeseen siirrytään aina vasta, kun nykyinen harjoiteltava vaihe ei tuota ahdistusta tai muita pelkoreaktioita. Mielikuvaharjoittelun jälkeen voit siirtyä katsomaan pelon kohteesta esimerkiksi videoita, katsoa läheisen kohtaavan pelkosi ja lopulta voit itse lähestyä pelkoa vaiheittain. Mikäli jokin vaihe tuntuu ylivoimaiselta, on hyvä ottaa askel taaksepäin ja palata edelliseen harjoitteluvaiheeseen. Läheisten tuki on tärkeää pelkoja työstäessä, ja prosessiin on hyvä löytää mukaan luotettavia ihmisiä, jotka eivät painosta sinua tai mitätöi pelkojasi.

Ulkopuolista apua on syytä hakea, mikäli fobiasta on haittaa jokapäiväisessä elämässä, eikä itsehoitokeinot ole olleet avuksi. Psykoterapioista fobioiden hoitoon voidaan käyttää erityisesti kognitiivista psykoterapiaa ja käyttäytymisterapiaa. Terapiassa pyritään estämään välttämiskäyttäytymistä ja parantamaan arjessa selviytymistä. Mikäli fobia aiheuttaa paniikkikohtauksia, voidaan niihin määrätä myös lääkitystä, jolla voidaan estää kohtauksia ja lievittää ennakkopelkoa.

Apua ja tukea

Mikäli fobia tai pelko häiritsee arjessa selviytymistäsi tai aiheuttaa runsaasti stressiä ja ahdistusta, voit aloittaa avun etsimisen soittamalla asiantuntijoillemme.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset