Nuoren viiltely

Viiltely on yksi yleisimpiä itsetuhoisen käyttäytymisen muotoja. Se on varsinkin nuorilla melko yleistä: noin 12 prosenttia 13-18 vuotiaista suomalaisista nuorista on viillellyt ainakin kerran. Viiltelyssä harvemmin on kyse itsemurhayrityksestä, mutta… Lue lisää »

Ikääntyneen masennus

Masennus on ikääntyneillä yleisimpiä mielenterveyden häiriöitä. Arvioiden mukaan Suomessa yli 65-vuotiaasta väestöstä 2-5 prosenttia sairastaa vakavaa masennusta, ja noin yhdellä viidestä esiintyy lievämuotoisempaa masennusoireilua. Masennuksen taustalla on usein yhdistelmä perimätekijöitä… Lue lisää »

Nuoren masennus

Ajoittainen masentunut olotila niin nuorilla kuin aikuisilla on varsin tavallista. Varsinaisesta masennustilasta puhutaan, kun mieliala on vahvasti alentunut pitkäkestoisesti ja se alkaa häiritä arkielämässä pärjäämistä. Masennus on yleinen mielenterveyden häiriö… Lue lisää »

Lapsen masennus

Myös lapset voivat sairastua masennukseen. Masennusta esiintyy alle murrosikäisistä noin kolmella prosentilla. Lapsen masennuksen taustalla on usein tunnesäätelykyvyn vääristymät johtuen perimän, ympäristön ja elämänkokemusten vuorovaikutuksesta. Masennukselle altistavia kokemuksia voivat olla… Lue lisää »

Läheisen masennus – miten auttaa masentunutta?

Ystävän, perheenjäsenen tai elämänkumppanin masennus voi herättää meissä monenlaisia ristiriitaisiakin tunteita. Läheisen masennus voi huolestuttaa meitä ja haluamme luonnollisesti tarjota apua ja tukea. Toisaalta läheisen masennus voi tuntua meistä myös… Lue lisää »