Unettomuudella tarkoitetaan kyvyttömyyttä nukkua. Se voi ilmetä vaikeuksina nukahtaa tai pysyä unessa. Unettomuus ilmenee yksilöllisesti, mutta yleisesti sitä määrittää ihmisen kokemus siitä, että oma unentarve ei täyty ja uni ei virkistä tarpeeksi pitämään väsymystä poissa päivisin. Satunnaista unettomuutta esiintyy lähes kaikilla ja kroonisesti siitä kärsii noin 10-15% ihmisistä.

Ohimenevänä, joitakin päiviä tai muutamia viikkoja kestävänä, unettomuus on tavallista ja siitä ei tarvitse huolestua. Yleensä se korjautuu, kun unta häiritsevät tekijät, kuten esimerkiksi stressaava elämäntilanne, ovat poistuneet. Jos univaikeudet jatkuvat kuukauden tai pitempään, voi kyseessä olla unettomuushäiriö, joka on yleisin unihäiriö. Pitkäaikainen unettomuus altistaa ihmisen monille terveyshaitoille ja heikentää yleistä toimintakykyä.

Unettomuuden syyt

Unettomuuden taustalla voi olla niin psyykkisiä kuin fyysisiä syitä. Yleinen unettomuuden syy on stressi. Stressi aiheuttaa elimistössä yliaktiivisuuden tilan, mikä vaikeuttaa nukahtamista ja aiheuttaa yöllistä heräilyä. Muita yleisiä syitä unettomuudelle ovat unirytmin epäsäännöllisyys, liiallinen kofeiinipitoisten juomien tai alkoholin käyttö iltaisin sekä vähäinen liikunta. Unettomuutta voi lisätä myös pelko ja ahdistus omista uniongelmista ja niiden seurauksista. 

Myös monet sairaudet lisäävät univaikeuksia. Esimerkiksi kroonista kipua aiheuttavat sairaudet, syövät, uniapnea, diabetes, sydänsairaudet, refluksitauti, kilpirauhasen liikatoiminta, levottomat jalat, Parkinsonin tauti, ADHD, masennus ja ahdistuneisuushäiriöt sekä muistisairaudet voivat aiheuttaa unettomuutta. Jotkin lääkkeet voivat myös aiheuttaa univaikeuksia. Unettomuuden diagnosoimisen tekee aina lääkäri.

Unettomuuden hoito

Unettomuuden hoidossa voidaan hyödyntää itsehoidollisia menetelmiä, joilla pyritään ensisijaisesti vaikuttamaan elintapoihin, säännölliseen unirytmiin ja unihygieniaan. Terveydenhuollossa unettomuuteen saa apua lääkkeettömän että lääkehoidon muodossa. Pitkäkestoisen unettomuuden hoidossa oleellista on paneutua univaikeuksien taustalla oleviin syihin.

Kärsitkö unettomuudesta tai vaikeuttavatko uniongelmasi arkielämässä pärjäämistäsi? Ota yhteyttä asiantuntijaamme alla olevaan numeroon ja voimme yhdessä pohtia mitä tilanteellesi on tehtävissä.  

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset