Ajoittaiset univaikeudet ovat tavallisia. Ne voivat ilmetä vaikeuksina nukahtaa öisin tai tahattomana heräilynä aamuyön tunteina. Aamuyön unettomuudella tarkoitetaan yöllistä liian varhaista heräilyä ja vaikeuksia nukahtaa uudelleen. Aamuyön unettomuus on yleinen vaiva ja se yleensä johtuu liiallisesta stressistä.

Aamuyön heräily usein herättää meissä ahdistuksen tunteita ja murehtimista. Voimme esimerkiksi alkaa laskea kuinka monta tuntia meillä on vielä aikaa nukkua tai alkaa stressaamaan siitä, miten huonosti nukuttu yö tulee vaikuttamaan seuraavan päivän jaksamiseen. Murehtiminen kuitenkin usein vain pahentaa ahdistuneisuutta ja siten vaikeuttaa nukahtamista entisestään. Aamuyön unettomuuden noidankehän rikkominen voi tuntua toivottamalta, mutta siihen kuitenkin löytyy ratkaisuja.

Vinkkejä aamuyön unettomuuteen

Aamuyön unettomuuden hoidossa auttavat unettomuuden yleiset itsehoidolliset keinot, kuten terveelliset elämäntavat, uni-valverytmin ylläpitäminen ja unihygieniasta huolehtiminen. Suositeltavaa on pitää itsensä päivällä aktiivisena niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Kehon ja mielen rasittaminen päivällä nostaa väsyneisyyden tasoa illaksi. Voit esimerkiksi päivällä harrastaa sopivasti rasittavaa kuntoliikuntaa tai tehdä aivojumppaa esimerkiksi uusien asioiden opettelun muodossa.

Kun yöllä uni ei tule, on syytä siirtyä pois sängystä, kunnes koet olosi taas väsyneeksi. Tällä tavoin opetat aivoillesi yhdistämään sängyn ja väsyneisyyden. Sängystä poistuminen voi yön pimeinä tunteina tuntua hankalalta, mutta sitä voi helpottaa asettamalla jo illalla itselleen valmiiksi mukava paikka rentoutua, jonne siirtyä jos ei saa unta yöllä. Suositeltavaa on myös tehdä jotain mielekästä puuhaa, joka auttaa sinua rentoutumaan. Voit esimerkiksi lukea kirjaa tai kuunnella rauhallista musiikkia.

Unen saamista vaikeuttaa usein myös liiallinen nukahtamisen yrittäminen, sillä se nostaa kehon vireystilaa. Nukahtamisessa voi tällöin auttaa paradoksinen intentio, jolla tarkoitetaan tietoista hereillä pysymistä, joka kuitenkin lopulta johtaa nukahtamiseen. Paradoksinen intentio auttaa unensaantiin liittyvän murehtimisen lopettamisessa. Paradoksista intentiota voit harjoittaa yöllä pitämällä silmät auki pimeässä ja yrittämällä luopua halustasi nukahtaa. Voit miettiä miellyttäviä ja rauhoittavia ajatuksia. Pidä silmäsi auki, kunnes ne alkavat tuntua raskailta ja päätä valvoa vielä hetki. Usein uni tällöin tulee lopulta luonnostaan.

Jos aamuöinen heräily ja nukahtamisvaikeudet kuormittavat sinua, eikä omahoidolliset menetelmät toimi, voi olla syytä kääntyä ammattiavun puoleen. Alkuun voit päästä soittamalla asiantuntijallemme alla olevaan numeroon.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset