Unella on merkittävä vaikutus lapsen kehitykseen. Riittävä unen määrä ja sen hyvä laatu mahdollistavat uuden oppimisen, pitävät yllä normaalia kasvuhormonin tuotantoa, auttavat kehittämään lapsen tunne-elämää ja parantavat keskittymiskykyä ja mielialaa.

Lapsilla unentarve on suurempi kuin aikuisilla: vauvaikäisten unentarve on keskimäärin noin 15 tuntia vuorokaudessa, kun taas kouluikäisillä se on 9-10 tuntia. Erityisesti pienemmät lapset tarvitsevat myös päiväunia.

Yleisimpiä lasten uniongelmia

Lasten yleisimpiä uniongelmia ovat nukahtamisvaikeudet ja yöllinen heräily. Toistuvaa yöllistä heräilyä esiintyy 10-15 prosentilla lapsista. Lapsen yöllinen heräily kuormittaa usein myös vanhempia.

Vauvaikäisillä yleisin unihäiriö on uniassosiaatiohäiriö, jossa vauva ei pysty nukahtamaan itsekseen ilman vanhemman läsnäoloa. Kouluikäisillä lapsilla yleisiä unen ongelmia ovat taas painajaiset ja yölliset kauhukohtaukset sekä unissakävely ja unessa puhuminen.

Miten auttaa huonosti nukkuvaa lasta?

Lapsen uniongelmien korjaamisessa tärkeää on rauhoittaa iltahetki ja luoda lapselle toistuvat ja turvalliset iltarutiinit. Rutiinien kehittämisessä on hyödyllistä sopia lapsen kanssa ajat iltapalalle, sänkyyn menemiselle ja valojen sammuttamiselle. Uni-valverytmin kannalta on oleellista, että lapsi herää säännöllisesti joka aamu samoihin aikoihin. Huolehdi myös lapsen unihygieniasta varmistamalla, että huone on mukavan viileä sekä tarpeeksi pimeä ja hiljainen nukkumiselle. Lapsen nukkumiseen ja pimeään liittyvissä peloissa auttaa ymmärtäväinen ja rohkaiseva keskustelu lapsen kanssa. Lapsen huoneeseen voi hankkia myös himmeän yövalaistuksen tai makuuhuoneen oven voi jättää raolleen.

Lasten uniongelmien hoito

Jos lapsi alkaa äkkiseltään heräilemään öisin ja lapsi on jatkuvasti päivisin väsynyt tai jos lapsi kuorsaa tai on kivuliaan oloinen, on syytä hakeutua terveydenhuoltoon. Lasten uniongelmia voidaan hoitaa tarpeen tullen sairaalaolosuhteissa unikoulussa. Lapsen uniongelmat kuormittavat usein myös vanhempia, minkä vuoksi psykologinen tuki voi olla tarpeen koko perheelle.

Jos olet huolestunut lapsesi uniongelmista ja tarvitset asiaan tukea tai neuvontaa, voit soittaa asiantuntijallemme alla olevaan numeroon. Yhdessä voimme pohtia mitä tilanteelle on tehtävissä.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset