Lähes kaikki meistä kärsivät ajoittain unettomuudesta. Lyhyet unettomuuden kaudet ovat täysin tavallisia, eivätkä usein vaadi hoitoa. Lyhytkestoista unettomuutta on mahdollista parantaa itsehoidollisilla menetelmillä, kuten säännöllisen vuorokausirytmin ylläpitämisellä ja terveellisillä elämäntavoilla. Kun unettomuus kestää useita viikkoja, se alkaa häiritä arkielämässä pärjäämistä ja itsehoito ei tuota tulosta, voi olla tarpeen kääntyä ammattiavun puoleen. Unettomuutta voidaan hoitaa tehokkaasti terveydenhuollossa.

Pitkäkestoisten univaikeuksien hoidossa oleellista on selvittää, millaisia syitä unettomuuden taustalla on. Univaikeudet voivat olla esimerkiksi oire jostain fyysisestä tai psyykkisestä sairaudesta, minkä takia lääkärin laajempi tutkimus on tarpeen. Uniongelmien diagnosoinnissa voidaan käyttää esimerkiksi unenseurantalomakkeita tai unipäiväkirjaa.

Unettomuuden hoito on yleensä lääkkeetöntä, sillä monet unilääkkeet aiheuttavat haitallisia sivuvaikutuksia ja niihin on mahdollista kehittää riippuvuus. Lääkkeettömässä hoidossa useimmiten käytetään kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmiä.

Kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmät unettomuuden hoidossa

Kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmät keskittyvät tunnistamaan ja korjaamaan unettomuutta synnyttäviä ja ylläpitäviä ajattelu- ja käyttäytymismalleja. Tunnistamalla haitalliset ajattelu- ja käyttäytymismallit voidaan niihin vaikuttaa ja katkaista unettomuutta ylläpitävä noidankehä. Menetelmiin kuuluu olennaisesti unen saamista edistävien toimintamallien oppiminen. Kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmät ovat tutkitusti tehokkaita ja ne auttavat ylläpitämään hyvää unta hoidon lopettamisenkin jälkeen. 

Kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmiä ovat unenhuolto, rentoutus, uniärsykkeiden hallinta, vuoteessa olon rajoittaminen ja kognitiiviset menetelmät. Unettomuudesta kärsivä oppii menetelmien avulla esimerkiksi ylläpitämään unensaantia edistäviä elämäntapoja ja kehittämään itselleen toimivia rentoutumiskeinoja. Kognitiivisissa menetelmissä taas paneudutaan unettomuutta ylläpitävien ajatusmallien muokkaamiseen.

Jos omat univaikeutesi herättävät sinussa huolta ja tarvitset keskusteluapua, älä epäröi soittaa asiantuntijallemme alla olevaan numeroon. Voimme yhdessä etsiä ratkaisuja ongelmiisi.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset