Tuntuuko sinusta, että tunteesi kumppaniasi kohtaan ovat hiipumassa tai jopa kadonneet? Onko sinulla epäilyksiä suhteenne jatkumisen kannattavuudesta? Ehkä elätte yhdessä, mutta täysin omia elämiänne. Ei hätää. Niin stressaavaa kuin se voikin olla, useimmat ihmiset kyseenalaistavat parisuhdettaan jossain vaiheessa suhdetta.

Kun rakastumme, kehomme täyttyvät hormoneista, joilla on suorastaan huumaava vaikutus. Usein rakastumme tiettyyn mielikuvaan siitä, kuka toinen ihminen on, ja täytämme tyhjät aukot paremman puutteessa omilla ideaaleilla ajatuksillamme. Rakastuminen on kuitenkin vain hetkellinen tila, jonka vaikutus lakkaa ajallaan. Kun todellisuus alkaa syrjäyttämään mielikuviamme, heräämme tarkastelemaan kumppaniamme tarkemmin. Tämän jälkeen kumppanimme ei olekaan enää yhtä jännittävä kuin ensin ajattelimme. Erityisesti melko tuoreissa parisuhteissa, on kyseinen parisuhteen vaihe otollista aikaa tunteiden hiipumiselle ja kumppanista etääntymiselle.

Syyt tunteiden katoamisen taustalla

Tunteiden hiipuminen ja etääntyminen parisuhteessa voi johtua monista syistä. Kuten mainittua, alkuhuumasta todellisuuteen siirryttäessä odotuksemme toisesta ihmisestä eivät välttämättä ole täysin realistisia ja pettymys saattaa saada meidät vetäytymään kumppanistamme. Aina kokemus tunteiden kadottamisesta ei kuitenkaan ole riippuvaista parisuhteen osapuolista tai parisuhteesta itsestään.

1) Kiire ja stressi

Arjen kiire ja stressi voivat saada meidät toistamaan rutiineja, jolloin aikaa ei jää parisuhteen hoitamiselle. Saatamme yksinkertaisesti muuttua laiskoiksi ja energia, jonka ennen käytimme kumppanimme huomioimiseen ja parisuhteen vaalimiseen, on hiljalleen siirtynyt työhön, harrastuksiin ja velvollisuuksiin.

2) Elämäntilanne

Oman elämäntilanteen tarkastelu on kannattavaa, mikäli huomaa, että kumppaniin kohdistetut tunteet kaikkoavat. Äkillinen kriisi ja oman hyvinvoinnin, mielenterveyden tai fyysisen terveyden haasteet ovat kuormittavia ja vievät sekä energiaa että huomiota parisuhteelta. Ei siis ihme, jos kumppani ei ole prioriteettisi juuri sillä hetkellä. Kommunikaation ylläpitäminen auttaa kuitenkin molempia parisuhteen osapuolia ymmärtämään tilanteen vaatimukset ja antamaan aikaa toipumiselle. Avaamalla omia näkökulmiasi voi kumppanistasi muodostua arvokas voimavara haasteiden keskellä.

3) Pelot

Epävarmuus parisuhteessa pohjautuu usein pelkoon. Saatat pelätä kumppanisi menettämistä tai oman itsesi kadottamista parisuhteessa. Ehkä suojelet itseäsi sulkemalla tunteesi pois päältä ja hakemalla etäisyyttä kumppaniisi. Pystytkö keskustelemaan parisuhteessasi omista peloistasi ja epävarmuuksistasi avoimesti?

4) Ristiriidat

Jos parisuhteessa odotuksista, tarpeista ja yhteisistä pelisäännöistä ei keskustella avoimesti, tulemme tehneeksi oletuksia, joista voi seurata ristiriitoja, etäisyyttä ja välinpitämättömyyttä. Ristiriidat ovat omiaan lisäämään negatiivista jännitettä parisuhteeseen, jolloin myös tunteet tuntuvat viilenevän omaa kumppania kohtaan.

Voin huonosti parisuhteessa

Onneton parisuhde saa aikaan onnettomia yksilöitä. On eri asia kohdistaa epäilyjä parisuhdettaan kohtaan kuin voida huonosti parisuhteessa parisuhteen itsensä vuoksi. Siinä missä onnelliset parisuhteet ovat tasavertaisia ja kumppanit kunnioittavat toisiaan, pahoinvoivassa parisuhteessa saattaa esiintyä haitallisia valtasuhteita ja vahingollista käyttäytymistä. Kaikki väkivalta on aina syy lähteä tai ainakin hakea itselleen apua välittömästi.

Voivatko epäilykset parisuhteessa olla oikeassa?

Joskus epäilykset ovat aiheellisia ja suhteen päättäminen voi olla omalle hyvinvoinnille välttämätöntäkin. Usein kuulee puhuttavan siitä, kuinka parisuhteessa on kasvettu erilleen. Yhteys on menetetty ja yksin jäämisestä johtuvien pelkojen vuoksi tyydytään suhteeseen, joka ei vastaa omia tarpeita ja toiveita. Tällöin voi olla aiheellista pohtia ovatko odotukset parisuhteesta ja tulevaisuudesta linjassa vai onko aika jatkaa eri suuntiin.

Jos edeltävät asiat ovat kunnossa, eikä suhde vahingoita sen osapuolia, mutta tunne vain puuttuu, on hyvä muistaa, että rakkaus on valinta, joka vaatii sitoutumista. Jokaisessa pidempään kestävässä suhteessa romanttisesta rakkaudesta muodostuu lopulta kumppanuutta, joka ei välttämättä tuo perhosia vatsaan, mutta tarjoaa turvaa ja tukea. Ihastuminen parisuhteessa suhteen ulkopuolisiin henkilöihin on aivan normaalia ja hyväksyttävää, mikäli ihastuminen ei johda parisuhteen rajojen laiminlyöntiin. Omaan kumppaniinkin voi kuitenkin ihastua uudelleen ja löytää parisuhteesta puolia, joita ei ennen ole huomannut.

Tukea ja apua

Parisuhteen haasteiden edessä voit tutkia keinoja, joilla herättää parisuhde. Voit myös olla puhelimitse yhteydessä asiantuntijoihimme saadaksesi tukea ja ohjausta pohdinnoissasi.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset