Haluttaisko? Eikö tänäänkään. Miksi et halua? Seksuaaliset halut ovat monen tekijän summa. Usein puhutaan haluttomuudesta, mutta siitä harvoin on kyse, vaan enemmänkin halujen eriparisuudesta tai eritahtisuudesta. Tämä on kuitenkin erityisen yleinen suhdetta hiertävä osa-alue, eikä tilanteesta ehkä osata puhua avoimesti.

Seksuaaliset halut ovat kaikkinensa monimutkainen ja yksilöllinen asia, jolla on vaikutuksensa sinun seksuaaliseen elämään ja suhteisiin. Jossakin elämäntilanteessa sinulla saattaa olla haluja on enemmän, toisinaan taas vähemmän. Joitakin yleisiä syitä haluttomaan hetkeen voi olla stressi, väsymys, parisuhdeongelmat, terveysongelmat, lääkitys, hormonaaliset muutokset tai traumaattiset kokemukset. Myös kulttuuriset tekijät, tiukassa olevat asenteet ja arvot sekä kuormittava elämäntilanne voivat vaikuttaa seksuaaliseen haluun.

On tärkeää ymmärtää, että seksuaalinen haluttomuus tai halujen eriparisuus ei ole harvinainen ongelma, ja se voi vaikuttaa ihmisiin riippumatta iästä, sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta. Jos huomaat, että sinulla on seksuaalista haluttomuutta, on hyödyllistä puhua asiasta avoimesti kumppanisi tai ammattilaisen kanssa.

On olemassa erilaisia lähestymistapoja haluttomuuden käsittelemiseen. Jotkut ihmiset saattavat hyötyä esimerkiksi seksuaalineuvonnasta, jossa he voivat käsitellä syvempiä syitä haluihinsa ja oppia erityisesti kommunikaatiotaitoja kumppaninsa kanssa. Toiset saattavat hyötyä yksilöterapiasta, jos haluttomuuden taustalla on esimerkiksi traumaperäisiä tekijöitä.

Seksuaalisuus osana kokonaisvaltaista hyvinvointia

Ota huomioon kokonaisvaltainen hyvinvointisi, mukaan lukien unen, ravitsemuksen ja liikunnan merkitys seksuaalisen halun kannalta. Rentoutumisen ja stressinhallinnan erilaiset tekniikat, kuten mindfulness tai meditaatio, voivat myös auttaa palauttamaan seksuaalista halua. Läsnäolo omassa kehossa ja mielen rauhoittaminen antaa tilaa halulle.

Muista, että jokaisen yksilön kokemus haluttomuudesta on ainutlaatuinen, joten on tärkeää etsiä ratkaisuja, jotka toimivat parhaiten omalla kohdallasi. Ammattiauttajan kanssa keskusteleminen voi olla hyödyllistä haluttomuuden syiden selvittämisessä ja sopivien ratkaisujen löytämisessä. Usein auttaa, kun näistä keskustelee avoimesti. Tällöin teema on aktiivisesti mielessä ja se jo työstää asiaa eteenpäin.

Jos haluttomuus tai halujen eriparisuus painaa mieltäsi, kannattaa asiaa ottaa esille kumppanisi kanssa ja lähteä etsimään ratkaisuja tasapainon löytymiseksi. Seksuaalinen nautinto on voimavara, joskus sitä täytyy vain herätellä. Toisaalta on myös oikeus olla haluamatta. Mutta tärkeintä on, ettei halujen määrä aiheuta stressiä tai kuormitusta elämässäsi. 

Haluttaisko? Entäpä jos vastaisitkin tällä kertaa ehkä.

Jos kaipaat oman tai parisuhteesi seksuaalisuuden ja haluttomuuden osalta jutella asiantuntijan kanssa, Minden asiantuntijat ovat apunasi.

Kirjoittaja:

Minde Kumppani

Sanna Leppänen

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset