Mikäli huomaat omien käyttäytymisen, ajattelun tai kokemisen kaavojen olevan poikkeavia, joustamattomia ja vaikeita muuttaa sekä piirteiden aiheuttavan sinulle haasteita, voi kyseessä olla persoonallisuushäiriö. Persoonallisuuden häiriöihin on saatavilla hoitoa, joka muodostuu pääasiallisesti psykoterapiasta ja lääkityksestä. Tiiviin psykoterapian avulla on mahdollista helpottaa oireita paljonkin. Yleisimpiä psykoterapiasuuntauksia persoonallisuushäiriöiden hoidossa ovat kognitiivisen käyttäytymisterapian ja psykoanalyyttisen psykoterapian suuntaukset.
Hoito vaihtelee persoonallisuushäiriön tyypistä ja oireiden vakavuudesta riippuen. Psykoterapeuttisen hoidon avulla asiakasta tuetaan oireilun taustalla olevien tunnemuistojen tunnistamisessa, jonka pohjalta kokemuksia ja edelleen oireita voidaan harjoitella säätelemään ja hallitsemaan. Tavoitteena psykoterapiassa on helpottaa persoonallisuushäiriöstä kärsivän arjen haasteita.
Suoraa lääkitystä itse persoonallisuushäiriöihin ei ole saatavilla. Lääkityksen avulla voidaan kuitenkin tukea joidenkin oireiden hallintaa. Esimerkiksi masentunutta mielialaa, impulsiivista käyttäytymistä ja vihaa voidaan hillitä masennuslääkityksen avulla. Mikäli haasteina ovat ärtyneisyys, aggressiivisuus tai mielialan runsaat vaihtelut, voivat mielialaa tasoittavat lääkkeet olla hyödyksi. Neuroleptit eli antipsykoottiset lääkkeet puolestaan auttavat, mikäli henkilöllä on psykoottisia oireita, kun taas ahdistuslääkityksellä voidaan helpottaa ahdistuneisuutta, unettomuutta ja levottomuutta.
Tuen ja avun hakeminen
Persoonallisuushäiriöiden diagnosoinnista vastaavat psykiatrit, jotka arvioivat oireita häiriöiden oirekuvastoon nähden ja päättävät sen pohjalta parhaan hoidon tilanteeseesi. Arvio perustuu esimerkiksi apua hakeneen henkilön kokemukseen itsestä ja muista, käyttäytymiseen ihmissuhteissa sekä impulssien kontrollointiin ja tunnereaktioihin. Apua kaikkiin kohtaamiisi haasteisiin voit kuitenkin lähteä hakemaan perus-, opiskelu- ja työterveydenhuollon kautta. Myös asiantuntijamme auttavat sinua puhelimitse oikean avun löytämisessä.
Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset