Pelkoa ja ahdistusta voi olla haasteellista erottaa toisistaan, sillä ne aiheuttavat samankaltaisia fyysisiä reaktioita ja arkikielessä niillä viitataan samankaltaisiin asioihin. Pelko eroaa ahdistuksesta siten, että pelko on yksi ihmisen perustunteista, kun taas ahdistusta esiintyy, kun omia perustunteita tai tarpeita sivuutetaan. Ahdistus onkin siten reaktio omiin tunteisiin ympäristössä olevan suoran uhan sijaan.
Pelkoreaktiot ovat luonnollisia ja alkukantaisia tunteita, jotka hälyttävät meitä lähestyvästä vaarasta tai uhasta sekä valmistelevat meidät joko taistelemaan uhkaa vastaan tai pakenemaan paikalta. Mikäli tunnet kehossasi pelkoon tai ahdistukseen liittyviä oireita, voit kysyä itseltäsi, onko ympäristössäsi jotain vaarallista tällä hetkellä. Mikäli ei, on kyseessä todennäköisesti ahdistusta.
Pelon ja ahdistuksen oireet
Pelko herättää meissä niin fyysisiä kuin emotionaalisiakin reaktioita. Se, kuinka ihmiset reagoivat pelkoon emotionaalisella tasolla, on hyvin yksilöllistä. Pelosta syntyvät kemialliset reaktiot aivoissa ovat samankaltaisia niiden kemiallisten reaktioiden kanssa, jotka aiheutuvat jännityksestä tai onnellisuudesta. Siksi joskus pelko voi olla positiivista ja saatat esimerkiksi nauttia kauhuelokuvien katselusta tai extreme-lajeista. Toisille pelko puolestaan on aina epämiellyttävää. Pelon fyysisiin oireisiin voi kuulua:
- Kiihtynyt sydämen syke ja hengitys
- Pahoinvointi ja vatsavaivat
- Hikoilu ja kylmänväreet
- Rintakivut
- Suun kuivuminen
- Tärinä
Ahdistusta voi olla vaikeaa jäsentää tai käsitellä. Saatat tuntea kehossasi epämukavuutta tai puristavaa tunnetta rintakehälläsi. Myös edeltäviä pelon oireita voi esiintyä ahdistuksen vuoksi. Lisäksi ahdistus voi oireilla seuraavasti:
- Hermostuneisuus, ärtyneisyys ja levottomuus
- Huimaus ja korvien soiminen
- Keskittymis- ja univaikeudet
- Jatkuva murehtiminen ja huolehtiminen
- Ahdistusta laukaisevien tekijöiden välttäminen
- Epävarmuus ja toivottomuus
Tukea pelkoihin ja ahdistukseen
Pelko ja ahdistus ovat molemmat tavallisia tunteita, joita kaikki aika ajoin kokevat. Mikäli ne kuitenkin rajoittavat elämääsi ja aiheuttavat huomattavaa kuormitusta, on avun hakeminen suositeltavaa. Pelko voi liittyä esimerkiksi paniikkihäiriöön, sosiaalisten tilanteiden pelkoon, traumaperäiseen stressihäiriöön ja fobioihin. Tuen ja suunnan etsimisen voit aloittaa ottamalla yhteyttä asiantuntijoihimme puhelimitse.
Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset