Murrosiässä olevat nuoret tarvitsevat keskimäärin noin 9-10 tuntia unta vuorokaudessa. Unella on suuri merkitys nuoren kasvulle ja kehitykselle. Riittävä unen määrä ja laatu ovat erityisen tärkeitä uuden oppimiselle, päättelykyvylle ja luovuudelle. Lisäksi unen aikana erittyy kasvuhormonia, mikä vaikuttaa nuoren fyysiseen kehitykseen. Uni myös edistää mielialaa ja auttaa tunteidensäätelyssä.
Murrosikä aiheuttaa muutoksia unensäätelyjärjestelmään, mistä johtuen nuoren unirytmi voi viivästyä muutamalla tunnilla. Unirytmin viivästymisen takia nuoret menevät usein luonnostaan myöhemmin nukkumaan. Arjen aikataulut, kuten koulun lukujärjestys, harvemmin kuitenkaan antavat periksi, minkä vuoksi nuori voi kokea unirytminsä vuoksi päiväaikaista väsymystä. Nuori voi kokea myös sosiaalista painetta valvoa.
Yleisiä nuorten uniongelmia
Nuoret kärsivät pääsääntöisesti samoista unihäiriöistä kuin aikuiset. Yleisin unihäiriö niin nuorilla kuin aikuisilla on unettomuus. On arvioitu, että 6-8% nuorista kärsisi kroonisista nukahtamisvaikeuksista tai liian varhaisesta aamuyön heräilystä.
Unihäiriöiden taustalla voi olla hankala elämäntilanne, uni-valverytmin epäsäännöllisyys tai jokin elimellinen tai psykiatrinen sairaus. Myös kofeiinipitoisten juomien, kuten energiajuomien, käyttäminen tai päihteiden käyttö voivat olla nuoren univaikeuksien taustalla.
Nuorten uniongelmien hoito
Nuorilla uniongelmia hoidetaan useimmiten keskusteluavulla, jossa paneudutaan univaikeuksien taustalla oleviin syihin ja harjoitellaan unensaannin edistämistä. Ohjeita unettomuuden itsehoitoon löydät täältä. Unettomuuden taustalla voi usein olla myös psykiatrisia häiriötä, kuten masennusta tai ahdistuneisuutta, jolloin hoidossa keskitytään häiriön hoitamiseen uniongelmien ohella.
Univaikeuksien hoidossa voit päästä alkuun soittamalla asiantuntijallemme alla olevaan numeroon. Yhdessä voimme pohtia mitä tilanteellesi on tehtävissä.
Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset