Sähköhoito on yksi mielenterveyshäiriöiden biologisista hoitomuodoista. Sitä käytetään erityisesti vakavien masennustilojen hoidossa, varsinkin jos niissä esiintyy psykoottista oireilua. Sähköhoitoa voidaan käyttää myös keskivaikean masennuksen hoidossa, jos muut hoitomuodot, kuten lääkitys ja psykoterapia, eivät tehoa.

Sähköhoito on tutkitusti tehokas, turvallinen ja kivuton. Arvioilta noin 80 prosenttia psykoottisesta masennuksesta kärsivistä hyötyy hoidosta.

Miten sähköhoito toteutetaan?

Sähköhoidossa vaikutetaan aivojen aineenvaihduntaan johtamalla niihin sähkövirtaa ohimoiden kautta. Sähkövirta saa aikaan aivoissa epileptisen purkauksen, joka vaikuttaa esimerkiksi aivojen välittäjäainepitoisuuksiin ja hermokasvutekijöihin.

Hoito toteutetaan lyhytkestoisessa nukutuksessa. Hoidon aikana seurataan aivojen ja sydämen sähköistä toimintaa sekä verenpainetta ja hengitystä. Paikalla on lääkäri on sekä sairaanhoitaja. Usein sähköhoitoa annetaan 6-12 kertaa useamman viikon sisällä. Pitempikin hoitojakso on mahdollista tarpeen vaatiessa.

Sähköhoidon sivuvaikutukset

Sähköhoito voi aiheuttaa joitakin lieviä sivuvaikutuksia. Näitä voivat olla esimerkiksi päänsärky ja lihaskivut, ja ne usein johtuvat osin nukutuksesta. Tyypillisesti säryt vähenevät hoidon edetessä. Sähköhoito voi joskus myös aiheuttaa lieviä muistin toiminnan häiriöitä, esimerkiksi kyvyttömyyttä muistaa hoitoa edeltäviä lähimenneisyyden tapahtumia. Muistin häiriöt ovat kuitenkin lyhytkestoisia ja korjaantuvat joidenkin viikkojen kuluessa hoidon loppumisesta.    

Jos sähköhoito herättää sinussa kysymyksiä tai jos tarvitset neuvontaa hoitoon hakeutumisessa, voit soittaa asiantuntijallemme alla olevaan numeroon.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset