Valohoito on erityisesti kaamosmasennuksen ja -rasituksen hoidossa käytettävä hoitomuoto. Talvikuukausien auringonvalon puute aiheuttaa monissa masennukselle tyypillisiä oireita, kuten väsymystä, keskittymisvaikeuksia ja ruokahalun muutoksia, joita valohoidolla voidaan lievittää. Hoito toteutetaan itsenäisesti kotona kirkasvalohoitolampuilla, joita myydään esimerkiksi elektroniikka- ja lamppukaupoissa. Valohoito perustuu sen käpyrauhasen hormonituotantoa muokkaavaan vaikutukseen.

Valohoito on tutkitusti tehokas tapa hoitaa kaamosmasennusta: noin neljällä viidestä masennusoireilu lievittyy hoidon myötä. Ennen hoidon toteuttamista on kuitenkin suositeltavaa konsultoida lääkäriä, sillä kirkasvalolamput voivat joillakin ihmisillä aiheuttaa haitallisia sivuvaikutuksia. Haitallista kirkasvalohoito voi olla esimerkiksi silmä- ja verkkokalvosairauksista kärsiville.

Miten valohoito toteutetaan?

Valohoito toteutetaan kirkasvalohoitolampuilla, joiden valossa masennuksesta kärsivän tulee viettää päivittäin noin 30-60 minuutin ajan. Lampussa pitää olla hoitoetäisyydeltä mitattuna vähintään 2500 luksia. Hoitoetäisyys riippuu lampusta, ja se on syytä tarkastaa lampun käyttöohjeista.

Hoito tehoaa parhaiten aamuisin ennen kello yhdeksää ja se on sitä tehokkaampaa, mitä aikaisemmin aamulla valoaltistus toteutetaan. Tärkeää on pitää silmät auki, mutta kuitenkin olla katsomatta suoraan lamppuun, sillä kirkas valo voi ärsyttää silmiä. Valohoito alkaa usein vaikuttaa noin viikon hoitojakson jälkeen ja hoitoa on syytä jatkaa helmikuuhun saakka.

Valohoidon tehoa kaamosmasennuksen hoidossa voi lisätä säännöllisen kuntoliikunnan harrastamisella. Liikunnan säännöllinen harrastaminen tutkimusten mukaan vähentää valohoidon tarvetta siten, että hoitoa tarvitsee käyttää 2-3 viikossa päivittäisen käytön sijaan. Liikuntaa on erityisen suositeltavaa harrastaa ulkona päiväsaikaan aurinkoisina talvipäivinä.

Jos sinulla heräsi kysymyksiä valohoidosta tai tarvitset asiaan neuvontaa, voit soittaa asiantuntijallamme alla olevaan numeroon.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset