Käyttäytymis- ja hillitsemishäiriöt ovat mielenterveyden häiriöitä, joissa ihminen ei kykene hallitsemaan tai hillitsemään esiin nousevia impulssejaan tiettyyn käyttäytymiseen liittyen, minkä vuoksi hän käyttäytyy itselleen tai muille vaarallisesti tai vahingollisesti.

Karvojennyppimishäiriössä eli trikotillomaniassa henkilö ei kykene hillitsemään karvojen nyppimistä, vaan impulssi saa hänet toistuvasti nyppimään tai katkomaan kehonsa karvoja. Henkilö voi nyppiä mitä tahansa kehonsa karvoja, kuten hiuksia, kulmakarvoja, ripsiä, intiimialueen karvoitusta tai partaa ja viiksiä. Karvojen nyppimistä tapahtuu pääsääntöisesti henkilön ollessa yksin, eikä hän välttämättä tiedosta toimintaansa, vaan saattaa tehdä niin esimerkiksi ollessaan keskittynyt muuhun toimintaan, stressaantunut tai tylsistynyt. Karvojen nyppimisen ollessa tietoista, henkilön tavoitteena on saavuttaa nyppimisen tuoma helpotuksen tunne. Tällöin nyppimiseen voi sisältyä myös erilaisia rituaaleja.

Syyt ja seuraukset

Karvojen nyppimistä saattaa laukaista esimerkiksi stressi, tylsistyminen, jännitys tai ahdistuneisuus. Jännite kasvaa, kunnes henkilö nyppii karvoja pois ja saavuttaa siten tietynlaista helpotusta, tyydytystä tai mielihyvää. Karvojen nyppimisestä seuraa kuitenkin usein itsetunnon alenemista, häpeää ja lisää stressiä. Henkilö saattaa kokea näiden tunteiden vuoksi haasteita myös sosiaalisissa tilanteissa. Runsas nyppiminen aiheuttaa ärsytystä iholle, jolloin nypitty alue saattaa kutista tai olla muutoin ärtynyt, karvoitus ohenee ja henkilöllä saattaa olla täysin kaljuja kohtia kehossaan.

Nyppimisen lisäksi henkilö saattaa esimerkiksi katkoa, syödä tai pureskella karvoja ja hänellä voi esiintyä muitakin haitallisia käyttäytymisen muotoja, kuten kynsien pureskelua ja ihon nyppimistä. Karvojennyppimishäiriön yhteydessä henkilöllä voi olla myös ahdistusta, masennusta tai pakko-oireinen häiriö.

Karvojennyppimishäiriön hoito

Karvojennyppimishäiriössä henkilö saattaa yrittää toistuvasti lopettaa tai hillitä impulssejaan siinä kuitenkaan onnistumatta. Omahoidossa keskeistä on opetella tuntemaan oma sairaus ja oireilu. Mikäli nypit karvojasi kykenemättä säätelemään käyttäytymistäsi, voit aloittaa tunnistamalla, missä tilanteissa nyppimistä esiintyy ja millaisia tunteita tunnet kyseisissä hetkissä. Käyttäytymisen muutos tulee helpommaksi, kun tunnistat, milloin omaan käyttäytymiseen on syytä kiinnittää erityistä huomiota. 

Haitallisen toiminnan korvaaminen toisella vähemmän haitallisella toiminnalla, auttaa sinua pyrkimyksissäsi päästä eroon karvojen nyppimisestä. Kun opit tunnistamaan käyttäytymistä laukaisevat tilanteet ja tunteet, voit tietoisesti pyrkiä karvojen nyppimisen sijaan esimerkiksi näpäyttelemään hiuslenkkiä tai kuminauhaa ranteessasi. Myös hengitys- ja rentoutusharjoitukset voivat olla avuksi, sillä ne auttavat rentoutumaan ja siten säätelemään käyttäytymisen taustalla häilyviä epämiellyttäviä tunteita.

Mikäli tunnet, ettet pärjää haasteidesi kanssa yksin, voit hakeutua ammattilaisten avun piiriin. Karvojennyppimishäiriötä hoidetaan esimerkiksi kognitiivisen psykoterapian avulla. Tarvittaessa lääkäri voi myös kirjoittaa reseptin lääkkeisiin, joilla voidaan lievittää ahdistusoireilua. Avun hakemisen voit aloittaa soittamalla asiantuntijoillemme.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset