Alkoholinkäytön vähentäminen tuo mukanaan monia myönteisiä vaikutuksia hyvinvoinnille ja terveydelle. Juomisen vähentämisen välittömiä hyötyjä ovat esimerkiksi krapulavapaat aamut, parantunut yöuni ja lisääntynyt energisyys. Pitkällä aikavälillä voit taas huomata unenlaatusi paranevan entisestään, mielialasi kohenevan ja ihosi kirkastuvan. Alkoholinkäytön vähentäminen myös laskee verenpainetta, parantaa vastustuskykyä sekä auttaa painonhallinnassa.

Oli sinulle sitten kyseessä tipattoman tammikuun viettäminen tai pitkäkestoisempi elämänmuutos, alla olevilla vinkeillä pääset alkuun juomisen vähentämisessä.

Vinkkejä alkoholinkäytön vähentämiseen:

  1. Aseta itsellesi selkeä tavoite. Tavoite voi olla vaikka juomatta oleminen arkipäivisin tai juomisen vähentäminen kohtuukäytön rajoihin.
  2. Suunnittele etukäteen miten voisit saavuttaa tavoitteesi. Voit miettiä esimerkiksi itsellesi tyypillisiä sudenkuoppia, joihin aiemmat yrityksesi vähentää ovat kaatuneet.
  3. Kerro tavoitteestasi avoimesti muille. Läheisten tarjoama tuki voi auttaa sinua tavoitteessa pysymisessä. Keksi ja toteuta alkoholivapaita aktiviteetteja ystävien, puolison tai perheenjäsentesi kanssa.
  4. Keksi itsellesi uusia ja terveellisempiä tapoja rentoutua ja lievittää stressiä. Alkoholia tulee helposti käytetyksi ahdistuksen ja huolien hukuttamiseen, mutta pitkällä aikavälillä juominen lopulta vain pahentaa omaa oloa.
  5. Osta pienempiä tai vähemmän väkeviä juomia ja yritä välttää alkoholin hamstraamista kotiin.
  6. Keksi alkoholin vähentämisestä säästämillesi rahoille käyttökohde. Käytä rahat itsesi palkitsemiseen, kun saavutat tavoitteesi.

Jos et ole lukuisista yrityksistä huolimatta onnistunut vähentämään alkoholinkäyttöäsi ja riskirajat menevät säännöllisesti rikki viikosta toiseen, voi olla tarpeen hakea apua ammattilaiselta. Alkuun voit päästä soittamalla asiantuntijallemme alla olevaan numeroon ja voimme yhdessä pohtia mitä tilanteellesi on tehtävissä.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset