Suurin osa meistä kärsii ajoittain univaikeuksista. Voimme kokea hankaluuksia saada unen päästä kiinni tai heräillä yöllä murehtimaan stressin aiheitamme. Lyhytaikaisina uniongelmat ovat tavallisia ja ne usein korjaantuvat itsestään, kun stressaava elämäntilanne on ohi. Joskus kuitenkin univaikeudet voivat pitkittyä, jolloin kyseessä on unettomuus.

Unettomuutta on mahdollista hoitaa itsehoidollisin menetelmin. Itsehoidollisilla menetelmillä pyritään vaikuttamaan erityisesti elämäntapoihin ja säännölliseen unirytmiin. Jos omahoito ei auta lievittämään univaikeuksia ja väsymys alkaa haitata arkielämässä pärjäämistä, voi olla syytä kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen. Terveydenhuollossa unettomuutta voidaan hoitaa lääkkeettömästi sekä lääkityksellä.

Unettomuuden itsehoito

Unettomuuden itsehoidossa tärkeää ovat säännöllisen vuorokausirytmin ylläpitäminen sekä terveelliset elämäntavat. Oleellista on pitää yllä säännöllistä unirytmiä heräämällä samoihin aikoihin niin arki- kuin vapaapäivinä. Myös terveellinen ruoka, säännöllinen ruokailurytmi ja päihteiden välttäminen auttavat unen saamisessa. Sopivasti rasittavan liikunnan harrastamisella on myös positiivinen vaikutus yöuniin.

Unettomuuden lääkkeetön hoito

Terveydenhuollossa unettomuutta hoidetaan ensisijaisesti ilman lääkkeitä, sillä ne voivat aiheuttaa haitallisia sivuvaikutuksia ja niihin on mahdollista kehittää riippuvuus. Tyypillisesti lääkkeettömässä hoidossa käytetään kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmiä, joilla tunnistetaan ja korjataan unettomuutta aiheuttavia haitallisia ajatus- ja käyttäytymismalleja sekä harjoitetaan unettomuuden itsehoidollisia menetelmiä.

Unettomuuden lääkehoito

Univaikeuksien lääkehoitoa hyödynnetään erityisesti silloin, kun unettomuus on tilapäistä. Lääkkeitä voidaan myös määrätä, jos lääkkeetön hoito ei tuota tulosta. Lääkityksen määräämisestä vastaa aina lääkäri.

Jos kärsit univaikeuksista ja tarvitset apua hoitoon hakeutumisessa, älä epäröi soittaa asiantuntijallemme alla olevaan numeroon. Mitä varhaisemmin univaikeuksiin puututaan, sitä helpompaa tarvittavien muutosten tekeminen on. Voimme yhdessä pohtia mitä tilanteellesi on tehtävissä.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset