Aivojen transkraniaalinen magneettistimulaatio (TMS) on yksi mielenterveyshäiriöiden biologisista hoitomuodoista. Magneettistimulaatiossa aivojen toimintaan vaikutetaan magneettipulssisarjoilla. Eniten magneettistimulaatiota käytetään masennuksen hoidossa, erityisesti jos tauti ei parane psykoterapialla tai lääkityksellä. Masennuksen hoidossa magneettistimulaatio on tutkitusti tehokasta. Sitä voidaan hyödyntää myös esimerkiksi osana kroonisen kivun tai skitsofrenian hoitoa.
Magneettistimulaatio on turvallinen, kajoamaton ja kivuton hoitomuoto. Se on hoitomuotona varsin uusi ja sitä kehitetään jatkuvasti. Kaikkia magneettistimulaation vaikutusmekanismeja ei vielä tarkkaan tunneta, mutta niiden ajatellaan perustuvan aivojen hermoverkoissa, välittäjäainetoiminnassa ja aivopuoliskojen välisessä toiminnallisessa tasapainossa tapahtuviin neuroplastisiin muutoksiin.
Miten aivojen magneettistimulaatio toteutetaan?
Magneettistimulaatiossa aivoalueita aktivoidaan magneettipulssisarjoilla, jotka kiihdyttävät tai hidastavat aivojen toimintaa. Hoito toteutetaan asettamalla päähän tutkimuspanta ja liikuttelemalla pään päällä magneettipulsseja antavaa stimulaatiokelaa. Stimulaatiokelan liikuttamisella voidaan magneettipulssit kohdentaa haluttuihin aivoalueisiin, jotka vaikuttavat hoidettavan sairauden oireiden syntyyn.
Tarvittavien magneettistimulaation hoitokertojen määrän arvioi lääkäri. Tyypillisesti hoitokertoja on useampi viikossa ja hoitojakso kestää muutamasta viikosta kuuteen. Yksittäiset hoitokerrat kestävät usein 15-60 minuuttia.
Aivojen magneettistimulaation haittavaikutukset
Aivojen magneettistimulaation etu on sen vähäiset haittavaikutukset. Joskus hoito voi kuitenkin aiheuttaa lievää väsymystä tai päänsärkyä, jotka menevät nopeasti ohi.
Jos aivojen transkraniaalinen magneettistimulaatio herättää sinussa kysymyksiä tai tarvitset neuvontaa hoitoon hakeutumisessa, voit ottaa yhteyttä asiantuntijaamme alla olevaan numeroon.
Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset