Pakkotoiminnot ovat pyrkimyksiä hallita pakkoajatusten tuottamaa ahdistusta. Ne esiintyvät erityisesti pakko-oireisen häiriön oireena. Usein taustalla on ajatus siitä, että pakkotoiminnot suorittamalla henkilö kykenee estämään pahoja tai pelkäämiään asioita tapahtumasta. Pakkotoiminnot voivat liittyä suoraan pakkoajatukseen, jolloin esimerkiksi bakteereita pelkäävä ihminen käyttää huomattavasti aikaa peseytymiseen ja siivoamiseen. Pakkotoiminnot voivat kuitenkin olla täysin irrallisia pakkoajatuksiin nähden, eli esimerkiksi henkilö saattaa solmia kengännauhansa kolmesti estääkseen läheistään joutumasta auto-onnettomuuteen.

Pakkotoiminnon suorittamalla ahdistus usein lievittyy hetkellisesti. Pian pelko ja epäilykset kuitenkin kasvavat ja ahdistus palaa, jolloin ihmisen täytyy toistaa pakkotoimintonsa. Tästä muodostuu pakkoajatusten ja pakkotoimintojen muodostama kehämäinen kierre, joka vie aikaa ja energiaa. Mikäli ihminen yrittää välttää suorittamasta pakkotoimintoa, aiheuttaa se huomattavaa stressiä ja ahdistusta. Edellä on lueteltuna joitakin yleisimmistä pakkotoiminnoista.

Peseytyminen ja siivoaminen

Esimerkiksi runsas, toistuva ja rituaalinomainen käsien pesu ja suihkussa käyminen, tai kodin ja ihoon kosketuksissa olleiden asioiden puhdistaminen.

Tarkistaminen

Esimerkiksi toistuva hellan, hanojen, lukkojen ja virrankatkaisijoiden tarkastaminen vahinkojen välttämiseksi. Tarkistamiseen liittyy myös esimerkiksi varmistelua siitä, että kaikki oleelliset tavarat, kuten avaimet ja lompakko, ovat tallessa.

Toistaminen

Ihminen saattaa toistaa pakkotoimintojaan, tiettyjä sanoja tai lauseita. Toistamista voi liittyä myös rukouksiin. Toistoa tapahtuu, kunnes ihminen saa tunteen määrän olleen riittävä, tai tiettyjen lukumäärien verran.

Laskeminen

Esimerkiksi tiettyjen numerokaavojen tai laskutoimitusten suorittaminen. Laskemista voi liittyä toistamiseen ja koskettamiseen.

Järjestely ja koskettaminen

Esimerkiksi tavaroiden asettelua symmetrisesti ja paikkoihin tai asentoihin, joissa ihminen itse kokee niiden olevan ”oikein”. Myös esimerkiksi tiettyjen tavaroiden koskettamista tietyssä järjestyksessä, tiettyjen lukumäärien verran.

Joustamattomat rutiinit

Rutiinit usein rajoittavat ihmistä itseään, eikä hän kykene joustamaan niistä. Esimerkiksi iltarutiinit saattavat olla pitkiä ja vaatia erilaisia pakkotoimintoja, jotka tulee suorittaa ”oikein” ennen kuin ihminen voi mennä nukkumaan.

Menneisyyden toistaminen mielessä

Ihminen toistaa mielessään menneisyyttään, esimerkiksi varmistaakseen, ettei ole satuttanut tai loukannut ketään vahingossa tai huomaamattaan. Hän saattaa myös etsiä menneisyydestä tilanteita, jotka todistaisivat hänen olevan paha tai huono ihminen.

Rauhoittavien vakuuttelujen hakeminen toisilta

Henkilö saattaa toistuvasti kysyä läheiseltään, miten tietty tilanne meni, onko hän varmasti sulkenut hellan levyt tai onko hän muuten toiminut oikein. 

Välttely

Vastuun siirtäminen toiselle, esimerkiksi oven lukitsemisesta, voi tuntua tilannetta helpottavalta ja nopeuttavalta. Välttely on kuitenkin haitallista, sillä se vahvistaa pakkoajatusta. Lisäksi henkilö saattaa esimerkiksi vältellä lapsensa kanssa leikkimistä seksuaalisten pakkoajatusten vuoksi, tai piilottaa itseltään kotinsa kaikki veitset aggressiivisten pakkoajatusten pelossa.

Apua ja tukea

Mikäli pakkotoiminnot vievät sinulta huomattavasti aikaa ja energiaa tai heikentävät hyvinvointiasi, voit aloittaa avun hakemisen ottamalla yhteyttä asiantuntijoihimme puhelimitse.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset