Narsismin piirteet parisuhteessa saattavat näkyä 1) empatian ja myötätunnon puutteena, 2) liioiteltuna kokemuksena omasta etuoikeudesta, arvosta ja tärkeydestä, 3) tarpeena huomioinnille, ihailulle ja validoinnille, 4) omien saavutusten ja kykyjen liioitteluna sekä 5) herkkyytenä kritiikille. Narsistisen persoonallisuushäiriön omaava ihminen saattaa hyväksikäyttää muita oman etunsa saavuttamiseksi ja sivuuttaa muiden tarpeet olemalla kuuntelematta, ymmärtämättä, ottamatta vastuuta tai tekemättä kompromisseja.
Edeltävistä seikoista johtuen narsistin parisuhteet ovat usein myrskyisiä ja kuormittavat hänen kumppaniaan. Narsistista persoonallisuushäiriötä esiintyy sekä naisilla, että miehillä, vaikkakin miehet usein saavat enemmän näkyvyyttä asiassa median kautta. Narsisti nainen parisuhteessa toimii hyvin samankaltaisesti kuin vertaisensa miehet, mutta joitain eroavaisuuksiakin löytyy. Esimerkiksi siinä missä narsisti mies saattaa osoittaa vihaa aggressiivisesti, nainen rankaisee kumppaniaan jättämällä tämän ilman huomiota tai läheisyyttä.
Moni ei tiedä päätyvänsä narsistiseen parisuhteeseen ennen kuin on jo syvällä siinä. Kumppani voi vaikuttaa aluksi viehättävältä, fiksulta ja hurmaavalta. Hän saattaa kehua ylettömästi ja tunnustaa rakkauttaan jo varhaisessa vaiheessa suhdetta. Pikkuhiljaa kuvioon tulee mukaan valehtelua, kritisointia sekä toisen osapuolen tarpeiden ja oikeuksien vähättelyä. Jos taas narsisti tulkitsee hänelle osoitetut sanat tai eleet kritiikiksi, voi hän osoittaa suuttumusta kokiessaan, ettei saa ansaitsemaansa kohtelua.
Mikäli tunnistat itsesi edellisen kaavan mukaisesta tapahtumakulusta, saatat myös tunnistaa sen, että toivo saa sinut pysymään suhteessa. Saatat uskoa, että kumppanisi muuttuu kyllä, kunhan vain itse olet parempi, rakastat ja et tuota pettymyksiä. Ikävä kyllä parisuhteet eivät toimi niin, eikä toista voi muuttaa rakasti kuinka paljon tahansa. Narsistisessa parisuhteessa saatat kokea itsetunnon alenemista, stressiä, syyllisyyttä ja yksinäisyyttä. Huolet suhteestasi ja omasta turvallisuudestasi saattavat myös olla tuttuja sinulle. Vaikka yrittäisit, et tule olemaan tarpeeksi ihmiselle, jolla on narsistinen persoonallisuushäiriö, mikäli muutos ei tapahdu hänen puoleltaan. Paras lähestymistapa on olla oma itsensä ja pitää hyvinvoinnista ja rajoista kiinni. Jos et kelpaa sellaisena kuin olet, löydät varmasti jonkun, joka osaa arvostaa sinua.
Tukea tilanteeseesi
Mikäli sinun ja kumppanisi tilanne on haasteellinen, yritä hakeutua yhdessä kumppanisi kanssa avun piiriin. Jos kumppanisi kieltäytyy ehdotuksestasi, voit kuitenkin yksin hakea apua itsellesi hyvinvointisi tukemiseksi ja ratkaisujen löytämiseksi. Asiantuntijamme neuvovat sinua mielellään oikeaan suuntaan ja auttavat sinua pohdinnoissasi.
Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset