Lukuisat tutkimukset osoittavat, että ajan viettäminen luonnossa vaikuttaa positiivisesti mielenterveyteemme. Luonnossa oleskelu rauhoittaa, tuo energiaa ja lisää hyvinvointiamme. Fyysisen kunnon ylläpitämisen lisäksi luontoympäristöissä liikkuminen parantaa myös mielenterveyden tilaamme vähentämällä stressiä ja kohottamalla mielialaamme.

Tärkeää on löytää itselle mieluisa luontoympäristö, jossa viihtyy ja joka rentouttaa. Monille mielipaikka on esimerkiksi metsä, vesistön ranta tai lähipuisto. Jos pystyt yhdistämään luontokokemukseen jonkin itsellesi mukavan aktiviteetin, kuten koiran ulkoiluttamisen, sienestämisen tai lintubongauksen, sen parempi.

Miten luonnossa oleskelu vaikuttaa mielenterveyteemme?

Luonnossa oleskelu rauhoittaa meitä vähentäen stressiä. Kun vietämme aikaa luonnossa, kehomme parasympaattinen hermosto aktivoituu rentouttaen kehoa fysiologisesti. Verenpaineemme laskee ja hengityksemme rauhoittuu. Stressitasojen madaltuminen ja luontoympäristössä liikkumisen aiheuttama kehollinen rasitus parantavat myös yöllistä unensaantiamme ja unen laatuamme, joilla on oleellinen merkitys mielenterveyden ylläpitämiselle.

Tutkimusten mukaan luonnossa liikkuminen voi myös kohottaa mielialaamme. Luonnossa oleskelu voikin toimia oivana lisänä lievän tai keskivaikean masennuksen virallisille hoitomuodoille. Luonnon parantavan vaikutuksen taustamekanismeja ei tarkkaan tunneta. On kuitenkin arveltu, että se johtuisi luonnossa koettujen elinvoimaisuuden kokemuksien lisääntymisestä ja arkipäivän murheiden unohtamisesta. Luonnossa liikkuminen voi kehittää myös itsetuntoamme, parantaa keskittymiskykyämme ja lisätä luovuuttamme. Jos haluat ottaa kaiken irti luontokokemuksesta mielenterveytesi kannalta, voit testata tietoisen läsnäolon harjoittamista itsellesi mieluisassa luontoympäristössä.

Jos sinulla heräsi kysymyksiä aiheeseen liittyen tai tarvitset keskusteluapua mielenterveyteesi liittyen, älä epäröi soittaa asiantuntijallemme alla olevaan numeroon.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset