Mindulnessilla, eli tietoisella läsnäololla, tarkoitetaan pysähtymistä nykyhetkeen ja huomion tietoista suuntaamista omiin tuntemuksiin ja ympäristöön. Ahdistukseen kuuluu olennaisesti tulevien ja menneiden tapahtumien murehtiminen, ja tietoista läsnäoloa harjoittamalla pystyt vähentämään niitä keskittymällä nykyhetkeen. Mindfulness on yksi meditaation muodoista ja sitä voi periaatteessa harjoittaa missä ja milloin vaan.

Mindfulness on tutkitusti tehokas keino lievittää ahdistuneisuutta niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä. Tietoisen läsnäolon taitoja on mahdollista kehittää itse tai psykoterapeutin ohjauksessa tietoiseen läsnäoloon perustuvassa kognitiivisessa terapiassa (mindfulness-based cognitive therapy). Alkuun pääset tämän artikkelin vinkeillä.

Mindfulnessin harjoittaminen

Monilla on meditointiin liittyen uskomus, että sen lopullisena tavoitteena olisi ”tyhjentää” mieli tai päästä jonkinlaiseen valaistumisen tilaan. Mindfulnessin harjoittamisessa tämä ei ole kuitenkaan tavoite, vaan tietoisen läsnäolon ytimessä on yksinkertaisesti keskittyminen nykyhetkeen. Tarkoitus on uteliaasti ja tuomitsematta tarkkailla millaisia tuntemuksia ja ajatuksia koet juuri tällä hetkellä.

Aloita tietoisen läsnäolon harjoittelu hakeutumalla rauhalliseen paikkaan ja asetu itsellesi mieluisaan asentoon. Hengitä syvään, sulje silmäsi ja yritä rauhoittaa ajatuksesi. Miltä kehossasi tuntuu juuri nyt? Millaisia ääniä kuulet? Millaisia ajatuksia mielessäsi liikkuu? On täysin tavallista, että mindfulnessia harjoittaessa nousee mieleen monenlaisia harhailevia ajatuksia, joihin haluat tarrautua. Jos jumiudut johonkin ajatukseen tai ajatuksesi lähtevät laukkaamaan, suhtaudu siihen lempeästi ja tuomitsematta itseäsi. Palauta itsesi tähän hetkeen keskittymällä hengitykseesi ja anna tunteiden ja ajatusten virrata omalla painollaan.

Jos kaipaat lisää neuvoja mindfulnessin harjoittamiseen tai tarvitset pikaista keskusteluapua mielenterveyteesi liittyen, ota yhteyttä asiantuntijaamme alla olevaan numeroon.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset