Hypokondria, eli sairauden pelko, on pakonomainen ja irrationaalinen pelko tai huoli, joka liittyy vakaviin terveydellisiin tiloihin ja sairauksiin. Vaikka onkin tavallista, että terveys toisinaan huolestuttaa hetkellisesti, hypokondriassa pelot kestävät kuukausia tai jopa vuosia. Henkilö ei pysty itse hallitsemaan pelkojaan, vaan tarkkailee tiivistii kehoaan ja sen tuntemuksia, vaikka ainakin osittain tietäisi pelkojen olevan perusteettomia.

Usein hypokondriassa ihminen tuntee tai huomaa kehossaan oireita, jotka hän yhdistää liittyvän vakaviin sairauksiin, kuten syöpään tai sydänsairauksiin. Hän saattaa herkästi hakeutua terveydenhuoltoon tarkistuttamaan oireensa, ja vaikka vakavien sairauksien mahdollisuus suljettaisiin tutkimuksilla pois, hetkellisen helpotuksen jälkeen huolet palautuvat takaisin. Lisäksi henkilö usein etsii varmistusta huolilleen esimerkiksi lukemalla netin keskustelupalstoja tai terveysjulkaisuja sekä tarkkailemalla pienimpiäkin kehossaan tapahtuvia muutoksia.

Jatkuvat huolet ja pelot voivat lamaannuttaa toimintakykyä ja siten vaikuttaa henkilön arjessa selviytymiseen, ihmissuhteisiin ja työ- tai opiskelusuoriutumiseen. Pelko on todellinen ihmiselle itselleen, ja jatkuva huoli omasta terveydestä onkin hyvin kuluttavaa niin ihmiselle itselleen kuin hänen läheisilleenkin. Hypokondriset pelot voivat esiintyä myös osana pakko-oireista häiriötämasennusta tai harhaluuloisuushäiriötä.

Taustasyyt

Hypokondrian taustasyistä ei ole tarkkaa tietoa, mutta niihin saattavat lukeutua esimerkiksi oma edeltänyt sairastuminen, läheisen sairastuminen tai kuolema vakavaan sairauteen sekä vanhemman kuolema jonkin sairauden vuoksi omassa iässä. Lisäksi vaikutusta voi olla sillä, mikäli henkilön elämässä on ollut henkilö, joka on ollut erityisen huolestunut omasta tai hypokondriaa sairastavan terveydestä. Hypokondrian puhkeamisen riskiä nostavat myös stressaavat elämäntilanteet tai tapahtumat, lapsuudenaikainen kaltoinkohtelu, taipumus huoliin sekä edeltävä vakavan sairauden mahdollisuus, vaikka se olisi paljastunut tutkimuksissa tarpeettomaksi.

Tukea ja apua

Mikäli jatkuvat huolet ja pelot omaan terveyteesi liittyen aiheuttavat sinulle kuormitusta ja hankaloittavat arkeasi, voit tutustua hypokondrian hoitoon sekä aloittaa avun etsimisen soittamalla asiantuntijoillemme.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset