Joskus ero osoittautuu parisuhteen kannalta parhaaksi ratkaisuksi. Huolimatta siitä, että tietäisit eron olevan hyväksi teille molemmille ja olisit tehnyt aloitteen eroon itse, suru saattaa olla hyvinkin voimakasta. Sen lisäksi, että erossa menettää kumppaninsa, menettää sen myötä myös yhteiset haaveet ja tavoitteet, kumppanuuden kokemuksen, sitoutumisen sekä sosiaalisen, emotionaalisen ja taloudellisen tuen. Muutoksia saattaa tapahtua myös lähisuhteissa sekä omissa rutiineissa ja vastuissa. Eron myötä omaa identiteettiä ja tulevaisuutta voi joutua pohtimaan uudelleen. Tulevaisuus ehkä näyttäytyy aluksi epävarmana ja yksinäisenä. Kokonaisuudessaan ero herättää surun lisäksi pettymystä ja stressiä.

Milloin erota?

Eropäätöksen tekeminen on usein vaikeaa ja ennen sen tekemistä tulee kyseenalaistettua, milloin on syytä erota. Tarkkaa vastausta kysymykseen ei ole. Eron syynä saattaa olla, ettei yhteinen aika tuota mielihyvää tai kokemus siitä, ettei ole välitetty suhteessa tai ei itse enää välitä kumppanistaan. Myös yhteisen ajan puute, uskottomuus, erot persoonallisuudessa tai alhainen seksuaalinen tyytyväisyys voivat ajaa parisuhteen päättymiseen. Mikäli oma henkinen tai fyysinen terveys kärsii parisuhteen vuoksi, parisuhde aiheuttaa turvattomuuden tunnetta tai siihen liittyy lähisuhdeväkivaltaa, on syytä vähintäänkin hakeutua välittömästi ammattiavun piiriin.

Erosta toipuminen

Suru ja sen kokeminen on yksilöllistä, eikä siten ole oikeaa aikaa tai tapaa surra. Välittömästi eron jälkeen olet shokkivaiheessa ja eroa on vaikea käsitteellistää. Saatat jopa kieltää itseäsi ymmärtämästä eron tapahtuneen. Kieltäminen on mielen yritys sopeutua tilanteeseen, kun kohdattava suru tuntuu liian suurelta ottaa vastaan. Saatat myös elätellä toiveita siitä, että palaisitte pian takaisin yhteen ja kaikki menisi jälleen hyvin. 

Kun eron ja siihen liittyvän surun käsittely etenee, alat ehkä tuntea vihaa. Se voi kohdistua suoraan entiseen kumppaniisi, mutta myös ulkoisiin tapahtumiin ja henkilöihin tai jopa maailmankaikkeuteen. Vihan laannuttua saatat vielä elätellä toiveita siitä, että korjaisitte asiat, ja saatat yrittää neuvotella siitä. Lopulta kuitenkin suru valtaa mielesi. Saatat olla väsynyt ja itkuinen. Olosi voi olla irrallinen ja epätoivoinen sekä uni ja ruokailutottumuksesi saattavat muuttua. Mutta suru helpottaa kyllä ja alat pikkuhiljaa hyväksymään tapahtuneen ja sen seuraukset. Alat suuntaamaan huomiosi jälleen tulevaisuuteen ja päästämään irti. Surua saattaa edelleen esiintyä, mutta se ei ole enää niin voimakasta ja hallitsevaa.

Tukea eroon

Parisuhteen päättyminen voi haastaa jaksamistasi ja hyvinvointiasi, mutta apua on saatavilla. Tuen hakemisen voit aloittaa ottamalla yhteyttä puhelimitse asiantuntijoihimme.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset