Voimakkaimmissa surun vaiheissa eron jälkeen saatat tuntea, ettet selviä sen aiheuttamasta kipuilusta, mutta selviät siitä kyllä. On myös keinoja, jotka voivat auttaa sinua käsittelemään eroa ja siitä aiheutuneita tunteita. On hyvä antaa itsensä tuntea kaikki pintaan nousevat tunteet, olivat ne sitten surua, pelkoa, helpotusta tai vihaa. Tunteiden patoaminen vain viivästyttää niiden käsittelyä. Tunteista puhumalla saat helpotettua yksinäisyyden tunnetta ja purettua omaa kuormitustasi. On hyvä yrittää pitää sosiaalisia suhteita yllä oman jaksamisen mukaan ja tehdä asioita, jotka tuottavat mielihyvän kokemuksia. Mikäli sinulla ei ole energiaa poistua kotoa, voisitko pyytää ystäväsi kylään esimerkiksi katsomaan elokuvaa. Huomion kohdistaminen hetkeksi muihin asioihin antaa sinulle voimia suruprosessin käsittelyyn.

Voit yrittää suunnata ajatuksesi tulevaisuuteen. Vaikka se eron hetkellä voi vaikuttaa sumuiselta, on se täynnä uusia mahdollisuuksia. Mitä haluaisit tulevaisuudessasi saavuttaa? Omaan hyvinvointiin on tarpeen kiinnittää erityistä huomiota. Pyri syömään, nukkumaan ja liikkumaan säännöllisesti. Rutiinin noudattaminen auttaa saamaan elämään jatkuvuutta. Ulkoisia selviytymiskeinoja, kuten päihteiden käyttöä, olisi hyvä välttää.

Vaikka eroon ja sitä seuraavaan suruun liittyykin matala mieliala, olisi se syytä erottaa masennuksesta. Mikäli tunnet itsesi masentuneeksi, hakeudu ammattilaisen juttusille. Ja vaikka et tuntisikaan, on hyvä harkita tapahtuneen käsittelyä ulkopuolisen henkilön kanssa, joka voi auttaa sinua pääsemään eron yli. Erosta toipumisen voit aloittaa ottamalla yhteyttä asiantuntijoihimme tuen saamiseksi.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset