Onko sinulle paljastunut kumppanisi uskottomuus parisuhteessa? Petetyksi tulemiseen liittyy laaja kirjo tunteita, esimerkiksi vihaa, surua, riittämättömyyttä, arvottomuutta ja toivottomuutta. Kaikki tunteesi ovat täysin hyväksyttäviä. Voit kokea, ettet tunne kumppaniasi lainkaan ja olosi voi olla etenkin alun shokkivaiheessa turtunut. Suhde voi myös menettää uskottomuuden myötä tunteen sen merkityksellisyydestä. Saatat haluta tietää uskottomuuden ja tapahtuneen jokaisen yksityiskohdan, jotta pystyisit löytämään jonkin syyn sille, miksi niin tapahtui. Mikäli taas olet uskoton osapuoli, voi tapahtunut herättää sinussa syyllisyyttä ja häpeää, minkä vuoksi et haluaisi keskustella aiheesta ja vetäydyt kumppanistasi yhä kauemmaksi.

Kuinka käsitellä uskottomuutta?

Uskottoman osapuolen reagointi tilanteeseen vaikuttaa siihen, kuinka asiassa voidaan edetä. On hyvä pystyä kohtaamaan tilanne avoimesti, ja miettiä ajan kanssa, halutaanko suhteen luottamusta lähteä rakentamaan uudelleen vai onko uskottomuus ollut liian kova isku parisuhteelle. Toipumisen kannalta päätöstä ei kannattaisi kuitenkaan venyttää liiallisesti, sillä tulevaisuuden epävarmuus voi tuntua hyvinkin lamauttavalta.

Myös elämäntilanteen muut kuormittavat tekijät ja voimavarat vaikuttavat siihen, kuinka toipuminen stressaavasta tilanteesta alkaa. Etusijalla tapahtumien keskellä tulisi olla omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehtiminen. Surra saa ja pitää, mutta on hyvä löytää rutiineja, joiden avulla parantaa omaa oloa. Muista syödä, käy kävelyllä ja näe ystäviäsi. Asioiden jakaminen helpottaa oman taakkasi käsittelyä.

Voiko parisuhde jatkua uskottomuuden jälkeen?

Jos molemmat parisuhteen osapuolet ovat valmiita korjaamaan parisuhdetta, vaatii se luottamuksen uudelleen rakentamista. Ilman luottamusta parisuhde voi tuntua haastavalta ja kuormittaa entisestään. Uskottoman kumppanin käytös voi herättää epäluuloja, ja pelot nousevat pintaan esimerkiksi kumppanin lähtiessä viettämään iltaa ystäviensä kanssa, ollessa myöhään töissä tai saadessa tekstiviestejä puhelimeensa.

Jotta luottamus on mahdollista saada takaisin, vaatii se avoimuutta ja rehellisyyttä. Petetty voi hyötyä taustasyiden ymmärtämisestä, vaikkeivat ne teekään uskottomuudesta sen hyväksyttävämpää. On tärkeää, että uskoton osapuoli ottaa vastuun teoistaan, mutta toisaalta hänen kumppaninsa on pystyttävä antamaan mahdollisuus luottamuksen uudelleen rakentumiselle. Suhteen korjaaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Mikäli parisuhteessa kuitenkin pystytään pysymään luottamuksen rajoissa ja parisuhteen sääntöjä noudatetaan, voi luottamus palautua.

Ammattiapua on hyvä harkita, mikäli tuntuu, ettette pääse asian selvittämisessä eteenpäin tai tilanne tuntuu edes toisesta osapuolesta liian kuormittavalta. Oikean avun juuri teidän tilanteeseenne löydät myös soittamalla asiantuntijoillemme.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset