ARFID (avoidant restrictive food intake disorder) on syömishäiriö, jonka ydinoire on äärimmäisen rajoittunut ja valikoiva syöminen. ARFID muistuttaa oireilultaan osin anoreksiaa, mutta siihen ei liity lihomisen pelkoa eikä tarkoituksenmukaista laihduttamista.
ARFID on varsin uusi syömishäiriödiagnoosi ja sitä ei ole vielä lisätty Suomessa käytettyyn tautiluokitusjärjestelmään. Taudin taustalla olevia syitä ei tarkkaan tunneta. On kuitenkin arveltu, että taudin kehittymisen taustalla saattaa olla aistiherkkyyttä tai aiempia syömiseen liittyviä negatiivisia kokemuksia, kuten tukehtumista tai oksentelua. Häiriön on todettu olevan yleisempi ihmisillä, joilla on ADHD ja jotka kuuluvat autisminkirjoon.
ARFID:in oireet
ARFID:in oireisiin kuuluu kolme osa-aluetta: valikoiva syöminen, vähäinen ruokahalu ja syömisen seurausten pelko. Taudista kärsivä kokee usein vahvaa ahdistusta syömiseen liittyen ja hänellä esiintyy erilaisia välttelykäyttäytymisen muotoja. Välttelykäyttäytyminen voi kohdistua esimerkiksi kodin ulkopuolella tai muiden ihmisten seurassa syömiseen. Sairastunut saattaa myös syödä vain väriltään tai rakenteeltaan tietyn tyyppisiä ruokia tai hänellä voi olla pakkomielteinen tarve olla sekoittamatta eri ruoka-aineita keskenään.
ARFID:ia sairastava on rajoittuneesta syömisestä johtuen aliravitsemustilassa niin kaloreiden määrän kuin terveydelle elintärkeiden vitamiinien ja hivenaineiden osalta. Sairaudesta kärsivä tyypillisesti laihtuu sairauden edetessä. ARFID voi näyttäytyä lisäksi esimerkiksi matalana sydämensykkeenä, ummetuksena, hiustenlähtönä ja paleluna.
Lievämuotoinen valikoiva syöminen tai huonosti syöminen ei ole kuitenkaan merkki ARFID:ista. Varsinkin lapsilla ne ovat yleisiä, ja suurella osalla ne lievittyvät ikääntymisen myötä.
ARFID:in hoito
Virallisia hoitosuosituksia ARFID:iin ei vielä ole. Lääkäriin on syytä hakeutua, koska tautiin liittyvä aliravitsemustila on terveydelle vaarallista. Syömistottumusten laajentamisessa voidaan hyödyntää ravitsemusterapiaa. Psykoterapioista syömishäiriöiden hoidossa tutkitusti tehokas on erityisesti kognitiivinen käyttäytymisterapia.
Jos olet huolestunut omasta suhteestasi syömiseen, tai epäilet, että sairastat ARFID:ia, älä epäröi ottaa yhteyttä asiantuntijaamme. Alla olevasta numerosta voit saada pikaista keskusteluapua ongelmaasi sekä neuvontaa hoitoon hakeutumisessa.
Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset