Jokainen ihminen kohtaa elämässään kriisejä. Ehkä tunnistat joitain jo menneisyydestäsi tai olet juuri nyt tilanteessa, jossa joudut selvittämään, kuinka käsitellä ylivoimaiselta tuntuvaa tilannetta. Reaktiomme uhkaaviin ja vaikeisiin tilanteisiin ovat yksilöllisiä, sillä myös valmiutemme niiden kohtaamiseen ja haastaviin elämäntilanteisiin poikkeavat toisistaan. Mikäli elämässäsi on jo valmiiksi erilaisia kuormittavia tekijöitä, on kriisin käsittely entistä haastavampaa. Kriisin puhkeaminen voi myös nostaa edesmenneet kriisit takaisin pintaan. Tämä on toisaalta raskasta, mutta myös mahdollisuus työstää menneitä tapahtumia uusien rinnalla.

Kriiseistä voi selvitä, olivatpa ne sitten osa elämänkulkua tai poikkeavan ja traumaattisen tapahtuman aiheuttamia. Tällä hetkellä et välttämättä näe poispääsyä ja tunteesi ja kokemuksesi voivat tuntua musertavilta. Koska huomiokykysi voi olla kaventunut tai ajatuksiisi ei mahdu muuta kuin tilanteeseen liittyvät toistuvat ajatukset, on hyvä aloittaa pienistä asioista.

Kriisien itsehoito

Rutiinit auttavat selviytymään eteenpäin ja siten voit aloittaa luomalla arkeesi raamit, joita noudatat. Voit esimerkiksi ruokailla ja mennä nukkumaan aina samaan aikaan tai varata itsellesi tietyn ajan, jolloin teet jotain itsellesi mielekästä, esimerkiksi kuuntelet äänikirjaa. Myös liikunta ja mindfulness voivat olla toimivia keinoja tilanteen aiheuttamien negatiivisten tunteiden lievittämiseksi. Ahdistuksen lievitykseen on monia erilaisia keinoja, joista voit ottaa käyttöösi itsellesi ja tilanteellesi sopivimmat.

Voit miettiä asioita, jotka ovat saaneet sinut jaksamaan aiemmin, kun olet kohdannut haastavia tilanteita elämässäsi. Itseään ei kannata polttaa loppuun, vaan keskittyä kaikkein tärkeimpiin asioihin ja omaan jaksamiseen. Vaikka saatat haluta olla yksin ja välttää kontaktia muihin ihmisiin, ovat läheiset ja luotettavat ystävät tai perheenjäsenet tärkeä voimavara kriisin käsittelyssä. Kohtaa kuitenkin asiat armollisesti oma hyvinvointisi edellä.

Milloin on syytä hakea apua?

On syytä muistaa, ettei vaikean olotilan kanssa täydy jäädä yksin. Oli kyseessä sitten lievempi tai vaativampi kriisi, voit aina kääntyä asiantuntijan puoleen. Tilanteesi ei ole liian lievä käsiteltäväksi ulkopuolisen henkilön kanssa, mikäli se tuottaa sinulle kuormitusta tai pahaa oloa. Mikäli töistä, opinnoista tai arjesta suoriutuminen tuottaa haasteita, kannattaa apua hakea pikaisesti. Toipuminen vaatii aikaa ja sinulla on oikeus toipumiseen rauhassa.

Millaista apua on saatavilla?

Apua voit lähteä kartoittamaan perusterveydenhuollosta tai työterveydestä. Mikäli sinulla on hoitokontakti käynnissä, oli se sitten neuvolassa, opiskeluterveydenhuollossa tai terveyskeskuksessa, voit aina tuoda huolesi esiin tapaamisillasi. Ammattilaiset osaavat ohjata sinut oikean avun luokse. Voit myös ottaa ensimmäisen askeleen kriisistä selviytymiseen soittamalla asiantuntijoillemme.

Ulkopuolinen tuki auttaa sinua löytämään omat voimavarasi ja selviämään tilanteen tai tapahtuneet aiheuttamista haasteista. Lieviä kriisejä voidaan käsitellä suoraan työterveys-, opiskelu- tai perusterveydenhuollon piirissä. Keskusteluapua tarjoavat niin sairaanhoitajat kuin psykologitkin. Työterveyden kautta on usein mahdollista saada alkukäyntien jälkeen myös lyhytpsykoterapiaa, jonka avulla yhteistä työstämistä voidaan jatkaa pidemmän aikaa.

Vaativammissa tilanteissa hoitokontakti siirretään edelleen erikoissairaanhoitoon tai lääkäri kirjoittaa puoltavan lausunnon pidempikestoisesta psykoterapiasta. Kriisi- ja traumapsykoterapiat ovat nimensä mukaisesti erityisesti kriisin ja trauman käsittelyyn suuntautuneita terapiamuotoja, jotka tukevat kriisin tai trauman käsittelyä asiakkaan oman jaksamisen ja hänelle sopivan tahdin mukaisesti.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset