Ahmintahäiriö (binge eating disorder, BED) on yleisin epätyypillinen syömishäiriö. Sen määrittelevä oire on toistuvat ahmintakohtaukset, joiden aikana ihminen menettää hallinnan syömisestään ja syö suuria määriä ruokaa. Ahmintahäiriö muistuttaa oireiltaan bulimiaa, mutta siihen ei kuulu bulimialle tyypillistä ahminnan kompensaatiota, kuten syömisen jälkeistä oksentelua tai laksatiivien käyttöä.
Ajoittain ahmintaa esiintyy meistä lähes kaikilla ja se on satunnaisena täysin harmitonta. Ongelmaksi ahmintakohtaukset muuttuvat, kun ne toistuvat viikoittain, aiheuttavat ahdistusta, itsehalveksuntaa tai masentuneisuutta, kun syömistä on pakko jatkaa joka kerta ähkyyn asti tai kun ahmimista aletaan piilotella muilta ihmisiltä.
Ahmintahäiriötä sairastaa noin 2-3 prosenttia väestöstä, sitä ilmenee kaikenikäisillä ja se on yleisempi naisilla kuin miehillä. Arvioiden mukaan ahmintahäiriö on yleisin miesten syömishäiriö. Häiriön taustalla on usein yhdistelmä perimä- ja ympäristötekijöitä sekä kuormittavia elämäntapahtumia. Toistuvalle ahmimiselle voi altistaa myös kuurinomainen laihduttaminen erilaisilla vähäkalorisilla dieeteillä.
Ahmintahäiriön oireet
Ahmintahäiriöstä kärsivällä esiintyy toistuvia ahmintakohtauksia, joiden aikana yksilö syö nopeasti suuria määriä ruokia. Ahminnan erottaa ylensyönnistä se, että ahmiminen ei ole yksilön omassa hallinnassa ja syömistä jatketaan pakonomaisesti ähkyn tunteesta huolimatta. Tyypillisesti ahmittavat ruoat ovat runsasenergisiä herkkuja, kuten jäätelöä, suklaata tai leivonnaisia, mutta ne voivat olla myös mitä tahansa muita ruokia. Häiriötä sairastava usein piilottelee kohtauksia niiden aiheuttaman häpeän takia ja ahminta tapahtuu muilta piilossa. Ahmiminen usein johtaa pitemmän päälle painonnousuun, mikä voi aiheuttaa ahdistusta ja ylläpitää häiriölle tyypillistä rajujen laihdutusyritysten ja niitä seuraavien ahmintakohtausten noidankehää.
On yleistä, että ahmintahäiriötä sairastava kärsii samanaikaisesti myös muista mielenterveyshäiriöistä, yleisimmin masennuksesta tai ahdistuneisuushäiriöistä.
Ahmintahäiriön hoito
Ahmintahäiriön hoidossa oleellista on toistuvien kuurinomaisten laihduttamisyritysten lopettaminen sekä täsmäsyömisen harjoittelu, johon kuuluu esimerkiksi säännöllisen syömisrytmin ylläpitö ja monipuolinen ruokavalio. Lieviä tapauksia voidaan hoitaa itsehoidollisilla menetelmillä. Terveydenhuollossa hoidosta vastaa lääkärin lisäksi esimerkiksi ravitsemusterapeutti, psykologi ja psykoterapeutti. Hoidossa voidaan hyödyntää psykoterapiaa sekä lääkitystä.
Jos olet huolestunut toistuvista ahmimiskohtauksista tai epäilet, että sinulla syömishäiriö, voit saada välitöntä keskusteluapua ja neuvontaa hoitoon hakeutumisessa asiantuntijaltamme alla olevasta numerosta.
Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset