Työttömäksi jääminen on kriisi, joka voi viedä pohjan jalkojen alta. Toimeentulon epävarmuus ja rutiinien muuttuminen kuormittavat, ja työttömyyteen voi liittyä monia epämiellyttäviä tunteita, kuten ahdistuneisuutta, pettymystä, vihaa, pelkoa, surua ja häpeää. Mikäli sinut on irtisanottu työstäsi, saatat tuntea itsesi tarpeettomaksi ja riittämättömäksi. Huomioitavaa on, että jo työttömyyden uhka ja määräaikaiset työsuhteet lisäävät epävarmuuden tunteita ja siten heikentävät hyvinvointia.
Saatat ajatella työn olevan osaltaan määre sille, kuinka olet onnistunut elämässäsi, tai olet saattanut rakentaa omaa identiteettiäsi ammattisi varaan. Etenkin näissä tilanteissa työn menettäminen koetaan erityisen raskaaksi. Ehkä tunnetkin putoavasi yhteiskunnasta, menettäväsi tarkoituksesi tai olevasi kykenemätön säilyttämään tutun roolisi yhteisössäsi tai perheessäsi.
Hyvinvointia työttömille
Saat tuntea juuri niin kuin tunnet työttömyyttä kohtaan, mutta muista, ettei se tee sinusta yhtään arvottomampaa ja myös sinä ansaitset olla onnellinen ja voida hyvin. Rutiinien muuttuessa onkin erityisen tärkeää pitää omasta hyvinvoinnista huolta. Tyhjän päälle jäädessä, on vaarana tylsistyminen tai epätoivoon vaipuminen, joita voidaan kuitenkin välttää.
Sinulla on nyt aikaa, jota ei vielä hetki sitten ollut olemassa. Voit yrittää suunnata ajatuksesi näkemään tämän uudenlaisen tilanteen tilaisuutena. Ota itsellesi aikaa, pohdi mihin suuntaan elämäsi on menossa ja oletko tyytyväinen siihen. Pidätkö ammatistasi, haluaisitko kouluttautua lisää tai suunnata elämääsi toisaalle? Mitkä ovat tavoitteesi? Voit palautua ja levätä, huoltaa ihmissuhteitasi ja tarttua harrastuksiin, jotka ovat jääneet kiireiden jalkoihin. Vapaaehtoistoiminnan kautta voit löytää kokemuksia merkityksellisyydestä. Pohdi myös omia roolejasi. Mitä muuta identiteettiisi kuuluu kuin työsi? Ehkä olet vanhempi tai luotettava ystävä. Arvosta myös muita puolia itsessäsi.
Hyvinvoinnista huolehtimiseen kuuluvat säännölliset rutiinit, joiden puitteissa huolehdit riittävästä ravinnosta, unesta ja liikunnasta. Päihteiden käyttöä olisi hyvä rajoittaa, etenkin huomatessasi tukeutuvasi niihin tylsistyessäsi tai ollessasi alakuloinen. Omista tunteista ja mielialasta on tärkeää puhua, oli se sitten ystävälle, puolisolle, ammattilaiselle tai muistilehtiön sivuille kirjoittamalla. Sanallistaessasi ajatuksesi tulet samalla myös jäsentäneeksi niitä.
Apua ja tukea
Mikäli työttömyys aiheuttaa sinussa negatiivisia tunteita, joita et pysty yksin käsittelemään, on hyvä hakea tilanteeseen ulkopuolista tukea. Talouden hallintaan ja ammatilliseen etenemiseen neuvoja löydät sosiaalipalveluiden kautta. Tukea ja uutta suuntaa tilanteeseesi voit kartoittaa soittamalla asiantuntijoillemme.
Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset