Heti traumaattisen kokemuksen jälkeen on tärkeää antaa itselleen aikaa levätä sekä hakea apua ja tukea tilanteen kohtaamiseen luotettavilta läheisiltä tai ammattilaisilta. Myös mahdollisten fyysisten vammojen hoitaminen on ensisijaista. Levon ja tuen sekä niiden tuoman turvallisuudentunteen ja rauhoittumisen avulla voidaan ehkäistä tai lievittää traumaperäisen stressihäiriön kehittymistä. Kokemuksen yksityiskohtainen läpikäynti ei ole ajankohtaista välittömästi tapahtuneen jälkeen, vaan sillä voi olla jopa negatiivisia vaikutuksia myöhempään toipumiseen. Tapahtuneen jäsentelyä turvallisen ja osaavan ammattilaisen kanssa voidaan kuitenkin käyttää alkuvaiheen ahdistuksen lievittämiseksi. Itsehoitona traumaattisen kokemuksen jälkeen voidaan käyttää erilaisia rentoutusharjoituksia sekä säännöllistä liikuntaa.

Milloin on syytä hakeutua hoitoon?

Ulkopuolisen avun hakeminen on aiheellista, mikäli oireet eivät ole lievittyneet kuukaudessa tai oireet tuottavat haasteita, kuormitusta tai toimintakyvyn laskua. Traumaperäisen stressihäiriön hoidossa käytetään psykoterapian ja lääkehoidon yhdistelmää. Lääkäri harkitsee lääkitystä tilanteen pohjalta, ja yleisimmin lääkkeenä käytetään masennuslääkkeitä, jotka voivat lievittää traumaperäisen stressihäiriön oireita, vaikkei henkilöllä olisikaan masennukseen viittaavia oireita. Tarvittaessa on mahdollista saada myös rauhoittavia lääkkeitä. Hoidon tavoitteena on parantaa päivittäistä toimintakykyä ja mielialaa, vähentää sekä henkisiä että fyysisiä oireita, sekä käsitellä ja jäsentää traumaattista tapahtumaa turvallisessa ympäristössä.

Apua ja tukea

Mikäli sinulla on haasteita traumaattisen kokemuksen jälkeen, voit olla yhteydessä perus-, opiskelu- tai työterveyshuoltoon. Myös asiantuntijamme ovat tavoitettavissa puhelimitse ja auttavat sinua oikean avun ja tuen löytämiseksi.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset