Sosiaalinen media kehittyy jatkuvasti ja nopeammin kuin sitä on mahdollista tutkia. Tiedetään kuitenkin, että sosiaalisen median runsas käyttö on yhteydessä muun muassa ahdistuneisuuteen, masentuneisuuteen ja matalampaan itsetuntoon. Sosiaalisella medialla ja sen käytöllä on myös hyödyllinen puolensa. Se nopeuttaa tiedon jakamista ja löytämistä, helpottaa yhteyden pitämistä kaukana asuviin ystäviin ja läheisiin sekä tarjoaa yhteisöllisyyttä omien mielenkiinnonkohteiden parissa. Sosiaalisen median kautta onkin helppoa löytää uusia tuttavuuksia, jotka jakavat kanssasi samanlaisen näkemyksen ja intressit. Lisäksi sosiaalinen media tarjoaa tukea, josta esimerkkinä toimii #metoo -kampanja. Kouluttautuminen, oman luovuuden ilmaisu ja työskentely mahdollistuvat sosiaalisessa mediassa uusin ja innovatiivisin tavoin.

Sosiaalisen median käyttö vapauttaa mielihyvän kokemiseen liittyvää dopamiinia. Erilaiset sovellukset ja alustat on suunniteltu käyttäjäänsä koukuttaviksi, jotta käyttäjä viihtyisi sivustolla mahdollisimman pitkään. Käytetty aika ja käyttäjän toiminta alustalla toimivat valuuttana, jonka avulla uutta sisältöä ja mainontaa voidaan kohdistaa käyttäjälle. Käyttäjää itseään taas saattaa odottaa palkkio minä hetkenä hyvänsä ja siksi pysymme alustojen pauloissa. Sovellukset ovat ennalta-arvaamattomia, etkä voi tietää kuinka monta tykkäystä julkaisusi saa, ketkä siitä tykkäävät tai mitä hauskaa, jännittävää tai innostavaa sovelluksesi syötteeltä löytäisit vain muutaman napautuksen päästä. Erityisesti lasten ja nuorten sosiaalisen median käyttöön liittyy kompastuskiviä ja haasteita, mutta yhtälailla sosiaalisen median haasteet koskevat myös aikuisia.

Tukea sosiaalisen median käyttöön

Jos olet huolissasi lapsesi tai läheisesi sosiaalisen median käytöstä tai siihen liittyen on ilmennyt haasteita, joihin sinulla ei ole keinoja puuttua, voit tutustua myös muihin sosiaalisen median käytön hallintakeinoihin. Voit lisäksi olla yhteydessä asiantuntijoihimme avun ja tuen löytämiseksi.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset