Riippuvuudella eli addiktiolla tarkoitetaan pakonomaista tarvetta, jota toteutetaan huolimatta sen negatiivista seurauksista. Riippuvuus voi kehittyä periaatteessa mihin tahansa mielihyvää tuottavaan toimintaan tai aineeseen. Yleisimpiä addiktioita ovat erilaiset päihderiippuvuudet, kuten alkoholismi, sekä peliriippuvuudet. Myös seksiin ja syömiseen on mahdollista kehittää haitallinen riippuvuus.
Addiktion kehittymiselle voi altistaa perimätekijöiden lisäksi hankalat ympäristön olosuhteet tai elämänkokemukset. Riippuvuuden kehittymisen taustalla on usein opittu ja automatisoitunut tapa lievittää omaa pahaa oloa addiktiivisella toiminnalla.
Miten riippuvuus kehittyy?
Riippuvuuden kehittymisen taustalla on aivojen biologisia muutoksia. Addiktoivan toiminnan pitkäkestoinen toteuttaminen rappeuttaa aivojen mielihyväjärjestelmää, mikä saa aikaan tarpeen aina vain lisätä toiminnan tai aineen käyttöä, jotta haluttu mielihyvän taso saavutettaisiin. Yrittäessä lopettaa ilmenee erilaisia vieroitusoireita. Tyypillistä pitkälle kehittyneessä riippuvuudessa on, että toiminta tai aine eivät lopulta enää tuota mielihyvää pakolla ollenkaan, vaan toimintaa jatketaan vain vieroitusoireiden välttämiseksi.
Miten riippuvuuksia voidaan hoitaa?
Riippuvuudesta on mahdollista vapautua. Lievemmissä tapauksissa on mahdollista lopettaa addiktoiva toiminta itsenäisesti. Vähänkään vakavampien riippuvuuksien hoidossa taas on usein kuitenkin välttämätöntä hakea apua lopettamiseen terveydenhuollosta. Riippuvuuksia voidaan hoitaa esimerkiksi psykoterapialla tai lääkehoidolla. Myös vertaistukiryhmistä voi olla hyötyä. Hoidon tavoitteena on usein toiminnan tai aineen käytön pysyvä lopettaminen, koska riippuvuudesta kärsivä ei kykene enää kontrolloimaan omaa käyttöään.
Tärkeintä riippuvuuden hoidossa on oma halu ja motivaatio lopettaa. Mitä varhaisemmassa vaiheessa riippuvuuteen hakee apua, sitä helpompaa siitä kuntoutuminen on. Koskaan ei ole kuitenkaan liian myöhäistä tehdä muutosta.
Jos epäilet, että sinulla on riippuvuus ja tarvitset pikaista keskusteluapua tai neuvontaa hoitoon hakeutumisessa, voit ottaa yhteyttä asiantuntijaamme alla olevaan numeroon. Yhdessä voimme pohtia mitä tilanteellesi on tehtävissä.
Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset