Masennusta kuvaa pitkittynyt matala mieliala, jolloin mielenkiinnon ja mielihyvän kokemukset ovat alentuneet. Masennus, kuten usein muutkin mielenterveyden häiriöt, sijoittuvat janalle, jolloin eri ihmisillä masennuksen voimakkuus näyttäytyy eri tavoin. Näin ollen myös masennuksen vaikutukset parisuhteeseen vaihtelevat. Masentunut voi olla ärtynyt, vihamielinen tai apaattinen ja kokea olonsa väsyneeksi tai turtuneeksi. Matala mieliala voi johtaa kiukun purkauksiin tai vaihtoehtoisesti vetäytymiseen. Lisäksi masennukseen liittyy päätöksenteon ja keskittymiskyvyn haasteita. Nämä kaikki piirteet voivat johtaa parisuhteen kommunikaatiota negatiiviselle kehälle. 

Masennuksen myötä parisuhteen seksuaalisuus ja läheisyys kokevat muutoksen. Seksuaalisuus tyypillisesti laskee matalan mielialan ja uupumuksen vuoksi. Lisäksi mielialalääkkeillä voi olla seksuaalista halukkuutta laskeva vaikutus. Masentuneen itsetunto ja itsearvostus saattavat olla madaltuneet, eikä tämänkään vuoksi seksuaalisuus ole ensimmäinen ajatuksissa pyörivä asia. Vaikka parisuhde voi toimia parhaimmillaan puskurina pahoinvointia vastaan, on hyvä muistaa, että ihminen voi masentua, vaikka parisuhde olisikin hyvä ja toimiva.

Voit tutustua keinoihin, joilla parisuhteen hyvinvointia voidaan edistää, kun kumppani masentuu tai itse olet masentunut.

Kumppanin itsetuhoisuus

Masentunut kumppani voi olla itsetuhoinen tai ajatella itsemurhaa. Etenkin ero voi laukaista kumppanissasi itsetuhoisia ajatuksia ja hän voi uhata sinua itsensä satuttamisella. Uhkausten vuoksi ei tule jäädä suhteeseen. Ammattiapua voi olla hyvä hakea jo ennen lopullista eropäätöstä, jotta sinä ja kumppanisi saatte molemmat tilanteeseen tarvittavaa tukea ja neuvoja. Asiantuntijamme voivat ohjata sinut ja kumppanisi oikean avun piiriin.

Mikäli masentunut kumppani on aikeissa vahingoittaa itseään tai muita, tulee tilanne ottaa vakavasti. 

  • Ota välittömästi yhteyttä hätäkeskukseen numerosta 112. 
  • Poista läheisyydessä olevat aseet ja lääkkeet kumppanisi ulottuvilta.
  • Mikäli se on turvallista, pysy kumppanisi seurassa, kunnes apua saapuu paikalle.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset