Masennus on sairaus, eikä siis merkki heikkoudesta tai laiskuudesta. Kumppanin masentuminen voi kuitenkin vaikuttaa parisuhteeseen. Kun oma kumppani masentuu, on hyvä ottaa selvää sairaudesta ja sen vaikutuksista. Masentunutta ei saa käskeä nostamaan leukaa pystyyn ja ottamaan itseään niskasta kiinni. Jos tilanne olisi niin helppo, olisi hän sen jo tehnyt. On myös haitallista osoittaa toisilla asioiden olevan vielä huonommin, sillä tokaisulla on luultavasti vain syyllisyyttä herättävä vaikutus. Masennuksen myötä parisuhteen roolit ja vastuut muuttuvat. Kumppanisi saattaa olla kykenemätön huolehtimaan omista asioistaan tai yhteisestä kodistanne ja taloudestanne. Kun asiat jäävät yksin hoidettavaksesi, olet vaarassa uupua.
Masennus voi tuntua muukalaiselta, joka on tullut kotisi seinien sisäpuolelle ja ottanut kumppanisi kehon haltuunsa. Kun yhdessä oleminen tuntuu erilaiselta kuin ennen ja kumppanisi vetäytyy kuoreensa, voi olosi muuttua yksinäiseksi ja onnettomaksi. Oman kumppanin seura voi saada sinut ahdistumaan ja haluaisit vain takaisin sen tutun ja turvallisen ihmisen, joka kumppanisi ennen oli. Ehkä vetäydyt kauemmaksi hänestä, jos kodin painostava ilmapiiri saa sinut kävelemään varpaillasi konfliktien pelossa. Mikäli taas asutte eri osoitteissa, voi yhteytenne heikentyä tapaamisten vähentyessä.
Kun kumppani masentuu, saa se meidät usein huolestumaan. Haluamme nostaa toisen ylös ja ravistella masennuksen pois. Saatat kantaa arkipäiväisten käytännön asioiden lisäksi vastuuta myös kumppanisi onnellisuudesta ja parantumisesta. Masennuksesta voi parantua, mutta se vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Muista myös, ettet ole vastuussa toipumisesta. Voit kehottaa kumppaniasi hakeutumaan ammattiavun piiriin, olla läsnä tarvittaessa ja tukea, mutta siihen mahdollisuutesi loppuvat. Yksin et kumppaniasi pelastaa voi, ellet löydä taikasauvaa.
Masennuksella on tapana niin sanotusti tarttua, minkä vuoksi on tärkeää huolehtia omasta jaksamisesta ja hyvinvoinnista. On vaikeaa välttää oman mielialan laskua, mikäli kumppani on allapäin, ei halua tehdä mitään, puhuu negatiiviseen sävyyn ja itse joutuu olemaan kodissaan varuillaan. Onkin hyvä välillä poistua kotoa, tehdä itselle mieluisia asioita ja pitää yhteyttä ystäviin. Myös itselleen voi hakea apua tilanteen haasteisiin. Pariterapiasta on apua myös masennukseen, jolloin voi olla hyvä harkita olisitteko valmiita menemään terapiaan yhdessä, mikäli suhteessanne on masennuksen lisäksi myös parisuhdeongelmia. Muista myös, että vaikka kumppanisi olisi jo avun piirissä, tulee toipumisvaiheessa vastaan parempia ja huonompia päiviä, mikä ei tarkoita, etteikö muutosta olisi tapahtumassa.
Tukea tilanteeseenne
Ikävien tunteiden ja haasteiden kanssa ei täydy olla yksin, vaan apua on saatavilla. Voit ottaa ensimmäisen askeleen oikean avun löytämiseksi ottamalla yhteyttä asiantuntijoihimme puhelimitse.
Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset